Ministrul Sănătăţii a demisionat

Scandalul Hexi Pharma îl dă jos pe Achimaş Cadariu. Pe fundalul oprobriului public stârnit de faptul că spitalele româneşti au cumpărat dezinfectanţi diluaţi timp de ani de zile sub ochii închişi ai tuturor celor datori să se sesizeze, ministrul a demisionat.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu
Ministrul Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Prim-ministrul Dacian Ciolos a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate, potrivit unui comunicat remis de Executiv.

"Totodată, astăzi, 9 mai, a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate. La întâlnirea convocată de prim-ministrul Dacian Ciolos au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Cancelariei şi coordonatori ai principalelor instituţii de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experţi şi consultanţi din sectorul medical.

Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt şi mediu pentru creşterea siguranţei în sectorul medical şi a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecţiilor intraspitaliceşti şi se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză şi strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate.

Toate aceste propuneri se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întalnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai. Toţi cei prezenţi la această primă reuniune au susţinut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situaţia reală a sectorului medical şi de a căuta soluţii la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat şi subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc."

* * *

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi-a înaintat luni demisia din funcţie, decizie luată pe fundalul uriaşului scandal Hexi Pharma.

"Am acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimaş Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii. În perioada următoare voi înainta domnului Preşedinte al României KLaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sănătăţii", a transmis premierul Dacian Cioloş.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi a cunoscut un nou apogeu în această dimineaţă, după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit că în timp ce autorităţile pretind că nivelul infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti este de 0,2% (asta în condiţiile în care media în Europa e de 3 - 5%) la Spitalul Pantelimon din Bucureşti nivelul acestor infecţii merge chiar spre 40% în weekend.

Jurnaliştii au mai dezvăluit că SRI ştia de ani de zile despre licitaţii trucate în spitale şi de loturile Hexi cu probleme. SRI a confirmat acest fapt, anunţând că a trimis cel puţin 100 de informări în ultimi 5 ani beneficiarilor legali. Paradoxal, toţi miniştrii Sănătăţii au negat că ar fi primit informări pe această temă, susţine Cătălin Tolontan.