Ministrul rus de Externe: armata SUA trebuie să plece din Siria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele americane trebuie să plece cu totul din Siria. Discutând cu agenţia de ştiri Interfax, Lavrov a afirmat că, Consiliul de Securitate al ONU nu a aprobat activitatea SUA şi a coaliţiei sale în Siria, menţionând că Washingtonul nu a fost invitat de guvernul sirian să acţioneze pe teritoriul său.

Făcând referire la o declaraţie precedentă a secretarului american al Apărării, James Mattis, cu privire la intenţia trupelor americane de a rămâne în Siria până la obţinerea unui progres în cazul unei soluţii politice la acest război, Lavrov a afirmat că o astfel de declaraţie este “surprinzătoare” deoarece înseamnă că SUA îşi rezervă dreptul de a determina acest progres şi doreşte să menţină controlul asupra unor zone din teritoriul sirian pentru a obţine rezultatele pe care le urmăreşte.

Ministrul rus a mai declarat că, în conformitate cu rezoluţia nr. 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, decizia privind viitorul Siriei poate fi luată doar de poporul sirian. El a adăugat că Moscova va folosi această cerinţă ca punct de plecare în contactele sale ulterioare cu americanii.

Lavrov a mai precizat că o cooperare cu SUA în Siria este posibilă dacă obiectivul americanilor este lupta împotriva terorismului.

Între timp, în ceea ce priveşte prezenţa militară a Rusiei în Siria, un atac cu rachete lansat de terorişti asupra bazei ruseşti din Hmeimim ar putea fi o provocare orchestrată ce urmăreşte să submineze Congresul Sirian pentru Dialog Naţional care ar urma să aibă loc la Soci în perioada 29-30 ianuarie 2018, a declarat reporterilor Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Potrivit declaraţiei Mariei Zaharova, militanţii au lansat mai multe rachete din Bdama în direcţia Aeroportului Internaţional din Latakia şi asupra bazei ruseşti din Hmeimim. Două dintre rachete au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană rusesc Pantsir, în timp ce a treia rachetă, deviind de la traiectoria sa, a aterizat la periferia oraşului Jebla.

Zaharova a adăugat că Rusia va continua pregătirile pentru Congresul de la Soci, care “urmăreşte să ofere impulsul necesar pentru o soluţie politică [a războiului din] acea ţară conform Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU şi să ofere o reconciliere naţională reală în Siria”.

Rusia este îngrijorată că teroriştii din Siria obţin arme noi cu care au atacat baza aeriană de la Hmeimim, a precizat Zaharova, adăugând că forţele ruse din ţara arabă sunt protejate de un sistem de apărare aeriană pe mai multe straturi, care s-a dovedit a fi foarte eficient şi în cazul acestui atac.

“Ceea ce provoacă îngrijorare este faptul că teroriştii obţin arme noi, care le oferă abilitatea de a desfăşura astfel de atacuri. Întrebarea este de unde obţin teroriştii aceste arme”, a afirmat Zaharova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe