Ministrul Muncii: "Pensiile speciale erodează sistemul public de pensii. Să nu sărim pârleazul!"

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, nu este deloc mulţumit de faptul că, după ce şi-au acordat singuri pensii speciale, parlamentarii au decis să le acorde privilegii similare şi colegilor din teritoriu.
Dragoş Pîslaru
Dragoş Pîslaru (Facebook)

Pensiile speciale erodează practic sistemul public de pensii pentru că sunt făcute pe un regim non-contributiv, ceea ce înseamnă că noi toţi ceilalţi cotizăm bani pentru ca aceste pensii să poată fi plătite, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Din păcate, în Parlament sunt pregătite încă două proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare în sistemul de pensii pentru militari şi celălalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Ceea ce încerc eu să transmit către spaţiul public şi în mod indirect către parlamentari este să ne asumăm împreună ca, într-un an electoral, să nu sărim pârleazul cu măsuri care nu sunt sustenabile.

Mi se pare incredibil că, în al patrulea an de mandat, brusc, ne-am adus aminte de toate măsurile astea: de alocaţii, indemnizaţii, protecţie, drepturi sociale. Nu este posibil aşa ceva. Cu tot respectul instituţional pe care îl voi avea de fiecare dată faţă de instituţia Parlamentului, există nişte limite, pentru că aceste limite înseamnă de fapt că se va afecta practic nivelul şi standardele de viaţă ale cetăţenilor, în momentul în care bugetul crapă pentru că ai adoptat nişte lucruri fără să te gândeşti la resurse", a declarat ministrul Muncii, citat de Agerpres.

Mai mult, Dragoş Pîslaru le-a solicitat primarilor din ţară să iasă public şi să declare că nu au nevoie de aceste pensii speciale pe care le-au primit de la parlamentari.

"Ceea ce s-a întâmplat recent — în ciuda discuţiilor de constituţionalitate, în ciuda faptului că nu este indicată o resursă bugetară, în ciuda faptului că se ameninţă stabilitatea bugetară — aş vrea să cred că primarii, atât cei care au fost în funcţie în trecut, cât şi cei care sunt în funcţie acum vor fi solidari cu acest concept de stabilitate şi mă aştept (...) din partea lor să iasă public (...) şi să afirme că nu au nevoie de un astfel de stimulent non-contributiv", a subliniat ministrul Muncii.

Declaraţiile lui Dragoş Pîslaru vin la o zi după ce Senatul - for decizional în acest caz - a dat undă verde Legii pensiilor speciale pentru aleşii locali.

De legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ar urma să beneficieze circa 16.000 de persoane. În baza actului normativ, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.000 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne