Ministrul Justiţiei promite "un prag rezonabil" pentru abuzul în serviciu

Multe voci din societatea civilă au susţinut că nu este normal să se impună un prag până la care e legal să furi. Cu toate acestea, în urma unei decizii a CCR, ministrul Justiţiei va stabili un astfel de prag. Cât de ridicat va fi, este încă un mister.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că va propune o variantă pentru redefinirea abuzului în serviciu, varianta respectivă fiind rezultanta a patru dezbateri publice care au avut loc pe această temă, relatează Hotnews. De asemenea, Toader a mai precizat că a expus Comisiei Europene intenţiile Guvernului în ceea ce priveşte ridicarea Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV), potrivit Hotnews.

"Cert este că am avut o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, cu domnul Timmermans, am vorbit pe îndelete despre măsurile pe care le-am luat în vederea îndeplinirii recomandărilor din MCV. Am vorbit despre legile justiţiei, despre posibile modificări la proiectul de lege privind graţierea, care a trecut de Senat şi din toamnă se află la Camera Deputaţilor, am vorbit despre necesitatea modificării Codului Penal în acord cu deciziile CCR, inclusiv despre posibile modificări la abuzul în serviciu, la neglijenţa în serviciu. Am plecat de acolo cu convingerea unei comunicări corecte, oneste şi a unei acceptări a soluţiilor pe care le-am avansat.(...) Vom decide una din variantele pe care le vom considera, în sensul acelui prag rezonabil despre care v-am vorbit", a declarat ministrul, preluat de News.ro

Reamintim în context, referitor la abuzul în serviciu, că numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, prezenţi la una dintre primele dezbateri organizate de Toader, au cerut să nu se pună prag pentru abuz în serviciu, căci nu este normal să se fixeze o valoare sub care se poate fura legal. Iar dacă totuşi se pune prag, acesta să fie de un leu, au cerut oamenii.

La rândul lor, majoritatea reprezentanţilor instituţiilor din domeniul Justiţiei, prezenţi la o altă rundă de dezbateri, au cerut ca, dacă se pune prag, aşa cum a cerut CCR, acesta să fie mic. DNA chiar a sugerat un prag la nivelul salariului minim pe economie.

Cât despre MCV, mecanism pentru a cărui ridicare politicienii nu mai prididesc să pledeze, acesta este văzut de mare parte din societatea civilă drept unul dintre puţinele instrumente care mai înfrâna Puterea din a se urca cu totul "cu picioarele" pe lupta anticorupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne