Ministrul german al Economiei este îngrijorat de achiziţiile făcute de firmele chinezeşti în Germania

Germania "urmăreşte cu multă atenţie" interesul crescând al investitorilor chinezi pentru marile companii germane.
Steagul Chinei în faţa steagurilor multor altor ţări, ca simbol al puterii economice şi politice.
Steagul Chinei în faţa steagurilor multor altor ţări, ca simbol al puterii economice şi politice. (Foto: iStock)

"În ultimii ani, China a devenit un investitor tot mai activ în Germania, în special în domeniul high-tech”, se arată într-o notă internă a Ministerului Federal al Economiei, publicată în ediţia de pe 9 mai a revistei "Rheinische Post".

"În acelaşi timp, suntem preocupaţi de situaţia din companiile achiziţionate, unde în prezent se pierd locuri de muncă şi producţia este realocată", mai notează publicaţia.

Ceea dă de gândit nu este nivelul investiţiilor chinezeşti ci „distorsiunile pieţei şi cele concurenţiale care rezultă din politica industrială a statului chinez şi din finanţarea neconformă economiei de piaţă” avertizează consilierii ministrului Economiei, Peter Altmaier.

"Prin urmare, urmărim cu multă atenţie achiziţionarea companiilor germane de înaltă tehnologie controlate de stat şi / sau subvenţionate”, a declarat ministerul. Deschiderea economiei germane nu ar trebui folosită ca poartă de acces a intereselor geostrategice ale altor state. Asta ar afecta ordinea şi siguranţa noastră publică".

Ministrul german al Economiei îndeamnă celelalte state membre UE să accepte noile norme comune ale UE privind revizuirea mai strictă a investiţiilor străine directe cel târziu până la sfârşitul anului.

"Scopul este de a se putea interveni - la nivel naţional în cazuri individuale - împotriva investiţiilor directe strategice controlate de stat sau finanţate de stat", a declarat ministrul Altmaier. În ceea ce priveşte Germania, ministerul examinează în prezent dacă opţiunile de veto ale Berlinului din Regulamentul privind comerţul exterior pot fi extinse şi împotriva achiziţiilor străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie