Ministrul francez de Externe cere UE să adopte noi sancţiuni împotriva Iranului, pentru a-l mulţumi pe Trump

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian (Getty Images)

Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a cerut Uniunii Europene să adopte noi sancţiuni împotriva Iranului pentru presupusul său rol în conflictele sângeroase din Siria şi Yemen, precum şi pentru programul de rachete balistice.

După ce a sosit luni în Bruxelles pentru a participa, împreună cu omologii săi din UE, la o reuniune pe tema Iranului, Le Drian a precizat că ar trebui respectat acordul nuclear semnat în 2015 între marile puteri şi Teheran.

“Dar nu trebuie să excludem responsabilitatea Iranului în proliferarea rachetelor balistice şi rolul său foarte discutabil în Orientul Apropiat şi Mijlociu”, a afirmat Le Drian. “Acestea ar trebui de asemenea discutate, pentru a se ajunge la o poziţie comună”.

Iranul a susţinut că programul de rachete are o natură defensivă şi are scopul de a descuraja orice agresiune din partea puterilor extremiste.

De asemenea, Iranul a negat faptul că a furnizat asistenţă militară forţelor rebele yemenite care luptă în războiul de agresiune purtat de Arabia Saudită împotriva Yemenului.

În ceea ce priveşte Siria, Teheranul a precizat că a oferit consiliere militară ţării arabe în campania acestuia împotriva terorismului susţinut de forţe externe – amenţionând că implicarea sa are loc la cererea regimului din Damasc.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au propus noi sancţiuni UE împotriva Iranului din cauza programului său de rachete balistice şi a rolului în regiune, potrivit unui document confidenţial dezvăluit săptămâna trecută.

Propunerea aparent face parte din strategia UE de a-l mulţumi pe preşedintele american Donald Trump şi de a păstra acordul nuclear, cunoscut oficial sub numele de Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător (JCPOA), pe fondul ameninţărilor constante ale SUA de a se retrage din el.

Trump a descris în repetate rânduri JCPOA, care a fost negociat în timpul mandatului predecesorului său Barack Obama, drept “cea mai proastă tranzacţie în care a intrat vreodată Washingtonul” - expresie folosită deseori în timpul campaniei sale prezidenţiale - şi a ameninţat că va anula acordul.

În 12 ianuarie, Trump a dat aliaţilor europeni ai SUA un ultimatum de 120 de zile pentru a conveni în ceea ce priveşte “remedierea lipsurilor teribile existente în acordul nuclear iranian”, afirmând că, altfel, va refuza să prelungească regimul de relaxare a sancţiunilor americane aplicate împotriva Iranului şi că se va retrage cu totul din controversatul acord.

În timpul administraţiei Trump, SUA a urmărit revizuirea acordului şi modificarea acestuia, precum includerea programului iranian de rachete balistice în acord.

Reacţionând la rapoartele privind propunerea pentru sancţiuni UE, adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, a afirmat sâmbătă că orice sancţiuni noi aplicate pentru a mulţumit SUA reprezintă o greşeală care va afecta însăşi existenţa acordului nuclear, care prevede ca Iranul să îşi restricţioneze masiv activitatea nucleară în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe