Ministrul Educaţiei vrea un nou tip de bacalaureat

Modificarea legii educaţiei a fost una din preocupările de căpătâi a celor ce s-au succedat pe la ministerul de resort. Noul ministru Pavel Năstase face o excepţie - nu vrea să mai modifice legea, ci va veni cu una nou-nouţă care va aduce schimbări inclusiv în ceea ce priveşte bacalaureatul.
Pavel Nastase
Pavel Nastase (Mihut Savu / Epoch Times)

Puţine legi au fost atât de cârpite precum legea educaţiei, mai fiecare ministru venind cu propria contribuţie - adesea nocivă - la legea în baza căreia şcolile educă noi generaţii. Venit la minister după alegerile din decembrie, ultimul ministru vrea şi el schimbări, mai exact o lege a educaţie nouă care ar urma să aducă - printre altele - şi un nou tip de bacalaureat pentru elevii care termină 12 clase.

Mai exact, în noua lege ar putea fi introdus un tip diferit de bacalaureat pentru elevii de la liceele tehnologice. Absolvenţii acestui tip de licee vor putea opta pentru un bacalaureat tehnic, iar probele să fie din materiile pe care le studiază.

„Noua lege a educaţiei naţionale se află în pregătire. Sunt multe schimbări care se vor produce şi am să vă dau un exemplu pentru zona de învăţământ preuniversitar. Dorim ca în noua lege să prevedem un bacalaureat diferenţiat, astfel încât să oferim posibilitatea tinerilor care urmează învăţământul profesional şi tehnic să aibă acces la un bacalaureat pe profilul acesta. În felul acesta, cred eu, că învăţământul profesional şi tehnic va deveni mai atractiv şi vom rezolva o problemă foarte acută în momentul de faţă: criza forţei de muncă, mai ales în calificările de bază, cum ar fi instalator, tâmplar sau electrician”, a declarat Năstase pentru Digi24.

Reamintim că actuala lege a educaţiei pe care Năstase o vrea schimbată a fost modificată, potrivit ministrului, în proporţie de 41% de către predecesorii săi, mulţi dintre ei colegi de partid. În consecinţă, Năstase susţine că o nouă lege a educaţiei ar putea intră în vigoare la 1 octombrie 2018, după şapte luni de dezbateri publice şi parlamentare.