Ministrul de Externe: Amicii noştri de la Ambasada Rusiei cred că au înţeles

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Şeful diplomaţiei române, ministrul de Externe Lazăr Comănescu, a vorbit duminică, în cadrul unui interviu acordat Digi24, despre decizia Ambasadei Ruse la Bucureşti de a oferi o "contribuţie financiară modestă" pentru "Cuminţenia Pământului", de numai 100 de euro, promovând totodată şi un video de propagandă despre trecutul nostru istoric comun în care se afirma că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice iar "copiii trebuie să înveţe istoria adevărată".

"Cred că reacţia Ministerului de Externe vorbeşte de la sine şi eu cred că a fost şi înţeleasă destul de bine, dacă aţi observat reacţia la reacţie a amicilor noştri de la Ambasada rusă. Eu cred că este de apreciat gestul de a te alătura unor eforturi care înseamnă o apreciere vizavi de valori culturale ale unei ţări şi de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest lăudabil.

Mai puţin poate fi înţeleasă asocierea acestui gest lăudabil cu momente din istoria relaţiilor bilaterale care sunt cel puţin susceptibile de discuţii în contradictoriu. Văd că şi în reacţia Ambasadei ruse acest lucru s-a însuşit: acolo unde sunt domenii care ţin de competenţa altor instanţe e bine să le lăsăm pe acelea să se pronunţe. Mă refer la comisia comună de studiere a istoriei dintre cele două ţări", a declarat ministrul de Externe.

Întrebat dacă atunci când vorbeşte despre gestul "lăudabil" al Ambasadei ruse este ironic, Lazăr Comănescu a replicat că nu, subliniind că este vorba despre sprijinirea unui demers în legătură cu una dintre marile personalităţi ale culturii mondiale. În opinia demnitarului, donaţia respectivă nu constituie un act de propagandă, ci "e un gest care merită apreciat".

În ceea ce priveşte "componenta a doua a acestui mesaj" - materialul video care a însoţit anunţul donaţiei -, şeful diplomaţiei române a făcut din nou trimitere la răspunsul purtătorului de cuvânt al MAE şi a precizat că speră că reacţia "vorbeşte de la sine" şi "cine vrea să înţeleagă înţelege foarte bine despre ce e vorba".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne