Ministrul Culturii: Liliana Passima noul manager interimar la Muzeul Ţăranului

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a numit-o marţi, 16 august, în funcţia de manager interimar al Muzeului Ţăranului pe Liliana Passima, cercetător în cadrul MŢR.
Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Ţăranului Român (ro.wikipedia.org)

„Astăzi, 16 august 2016, Ministrul Culturii a numit-o în funcţia de manager interimar pe doamna Lila Passima – cercetător în cadrul Muzeului Ţăranului Român, în condiţiile în care se încheie perioada de interimat a domnului Virgil Niţulescu”, a scris Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Culturii precizează că, până la clarificarea situaţiei de la MŢR, va amâna semnarea noului contract de manager câştigat prin concurs de domnul Virgil Niţulescu.

„În acest moment, Corpul de control al prim-ministrului desfăşoară o serie de verificări cu privire la legalitatea şi corectitudinea concursului de ocupare a postului de manager la Muzeul Ţăranului Român, urmând ca după publicarea raportului final, acesta să facă o serie de verificări privind activitatea MŢR din ultimii ani”, scrie Corina Şuteu.

Decizia ministrului Culturii vine ca o formă de a pune capat disputelor interne şi de a crea un moment de respiro pentru toate taberele aflate în conflict pînă la clarificările care vor veni de la Corpul de Control al Prim-Ministrului Cioloş, i-a transmis aceasta Lilianei Passima, la numire. Liliana Passima consideră că misiunea sa este de a corecta deficitul de imagine şi de a pune capăt derivei marca Niţulescu.

Reamintim că pe 9 august, managerul interimar al Muzeului Ţăranului, Virgil Niţulescu, a fost declarat câştigător la concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii pentru conducerea instituţiei, obţinând nota 8,40. La concurs s-au mai înscris antropologul Vintilă Mihăilescu, care s-a clasat al doilea, cu nota 7,87, şi Liliana Passima. Acesta este al doilea concurs la care a participat Niţulescu anul acesta, după ce, în urma contestaţiilor acestuia, Ministerul Culturii a anulat rezultatul unui prim examen pentru directoratul MNŢR, al cărui câştigător era antropologul Vintilă Mihăilescu, la rândul său fost manager al muzeului. În urma anulării rezultatelor primului concurs de către minister şi a numirii lui Virgil Niţulescu în funcţia de director interimar, un grup de specialişti din instituţie au acuzat "situaţia dezolantă" în care a ajuns instituţia, după ce, în anul 1996, aceasta a fost distinsă cu premiul Muzeul European al Anului.

Totodată, aproximativ 100 de reprezentanţi ai societăţii civile — între care Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Ştefan Agopian, Theodor Paleologu — dar şi angajaţi ai muzeului au adresat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş în care reclamă "managementul impropriu" de la MŢR, dar şi rezultatul ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al instituţiei.