Ministrul britanic al Finanţelor cere negocieri privind accesul post-Brexit la piaţa unică UE

Noul ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond.
Noul ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond. (Captură Foto)

Noul ministrul britanic al finanţelor Philip Hammond a declarat joi că va face tot ce este necesar pentru a stabiliza economia Marii Britanii şi să ofere încredere pieţelor financiare după ce ţara a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

“Pieţele au nevoie de semnale de reasigurare, ele trebuie să ştie că vom face tot ceea ce este necesar pentru a menţine economia pe drumul cel bun”, a declarat Cancelarul Eşichierului postului de televiziune britanic ITV.

În plus, Hammond a insistat, totuşi, că nu va exista un buget de urgenţă.

“Premierul a susţinut că vom face o Declaraţie de Toamnă în maniera obişnuită, la toamnă, şi vom analiza situaţia cu atenţia pe parcursul verii”, a declarat el pentru Sky News.

O nouă abordare a deficitului bugetar

Într-un alt interviu cu postul de radio BBC, Hammond a susţinut că Marea Britanie ar putea de asemenea să ia în considerare ritmul reducerii deficitului său, susţinând că economia are nevoie de o abordare mai puţin agresivă decât cea a predecesorului său George Osborne.

După ce a preluat funcţia în 2010, Osborne a urmărit să transforme deficitul bugetar al Marii Britanii – care în prezent este de 4% din PIB – într-un surplus până în 2020. Fostul cancelar a abandonat recent obiectivul, datorită loviturii aşteptate asupra economiei ţării după votul pentru Brexit.

“Acum intrăm într-o fază nouă a economiei britanice datorită deciziei de a părăsi Uniunea Europeană; economia noastră se va schimba în timp ce ne îndreptăm spre viitor şi va fi nevoie de un set diferit de parametri pentru a reuşi”, a adăugat el.

În cursul zilei de joi, Hammond se întâlneşte cu guvernatorul BoE (Bank of England), Mark Carney, pentru a analiza şi mai mult situaţia economică a Marii Britanii.

Întâlnirea are loc în condiţiile în care BoE se pregăteşte să anunţe dacă va reduce principala sa rată a dobânzii la un nou nivel scăzut record – de sub 0,5% – în încercarea de a remedia situaţia economică a Marii Britanii.

După referendumul din 23 iunie, când britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel al său faţă de dolar în 31 de ani, înainte să îşi revină uşor în ultimele trei săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe