Ministrul Bodog, acuzat că serveşte un clan mafiot transpartinic ce căpuşează cu cinism resursele din sănătate

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este pe cale să îngroape şi ultimul demers de promovare a meritocraţiei şi profesionalismului în Sistemul de Sănătate românesc, a tras un semnal de alarmă USR, care acuză PSD că abandonează sănătatea românilor la cheremul clientelei politice.
Florin Bodog
Florin Bodog (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii doreşte să dea o nouă lovitură pacienţilor români, prin eliminarea reprezentanţilor acestora din Comisiile de Specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Mai mult, Florian Bodog doreşte ca aceste comisii, extrem de importante pentru strategiile în domeniu, să redevină apanajul unor persoane din anturajul politic al partidelor aflate la putere, a acuzat luni, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"După ce, cu largul concurs al parlamentarilor PSD, a asistat inert la îngroparea OUG 79, menită să profesionalizeze şi să reformeze managementul spitalicesc, ministrul Bodog propune o modificare fundamentală a ordinului 1355 din noiembrie 2016, al fostului ministru Vlad Voiculescu, care statua criteriile de selecţie ale membrilor Comisiilor de Specialitate din Ministerul Sănătăţii. Aceste Comisii au rolul de a elabora strategii naţionale, protocoale standardizate, priorităţi sau măsuri intervenţionale concrete pentru ameliorarea vulnerabilităţilor Sistemului de Sănătate din România. Aceleaşi comisii participă la elaborarea Contractului Cadru şi a Normelor de Aplicare ale acestuia sau stabilesc competenţele dobândite şi programa de pregătire în specialitate pentru medicii rezidenţi. Aşadar profesionalismul şi reprezentativitatea membrilor acestor foruri deliberative este esenţială", arată USR.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate, a acuzat că ministrul Sănătăţii dovedeşte din nou că "este captiv unui sistem clientelar ce păstrează în poziţii cheie persoane condamnate penal, dar care servesc cu credinţă intereselor unui clan mafiot transpartinic ce căpuşează cu cinism resursele din sănătate."

"Practic, ministrul Florian Bodog vrea să numească pe criterii de clan membri în Comisiile de Specialitate din Minister medici care răspund docili la comenzi politice. Ne vom opune cu toată forţa", a subliniat parlamentarul.

Potrivit USR, prin modificarea acestui ordin, ministrul Bodog suprimă metodologia de selecţie a membrilor Comisiilor de specialitate introducând discreţionarul şi arbitrariul, cu alte cuvinte "pixul" în numirea membrilor. Elementele obiective de cuantificare a expertizei sunt înlocuite cu subiectivismul "notorietăţii" membrilor.

Pe de altă parte, partidul înfiinţat de Nicuşor Dan remarcă faptul că se exclude posibilitatea ca reprezentanţii Asociaţiilor de Pacienţi – elementul central în jurul căruia este clădit întregul Sistemul de Sănătate public – să ia parte la şedinţele acestor Comisii. Astfel transparenţa procesului decizional este anulată complet.

"Pentru ministrul Bodog, profesionalismul şi probitatea morală sunt criterii de mâna a doua în alegerea membrilor Comisiilor de specialitate din Minister. În schimb, domnul Bodog are în vedere popularea acestor Comisii cu oameni “înţelegători şi empatici” la perpetuarea subfinanţării Sistemului Public de Sănătate, la elaborarea de strategii neangajante şi cu o eficienţă scăzută. Practic ministrul Bodog doreşte să legitimeze prin "profesioniştii" selectaţi politica austeră a PSD în domeniul Sănătăţii din România", a precizat senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate din Senat.

O petiţie pentru respectarea drepturilor pacienţilor a fost iniţiată de societatea civilă, iar Uniunea Salvaţi România susţine acest demers pentru "a împiedica PSD să abandoneze sănătatea românilor la cheremul clientelei politice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne