Ministrul Apărării: Suntem preocupaţi de exerciţiile militare ale Rusiei

România va adopta o "postură de descurajare şi de apărare" în relaţia cu Kremlin, însă calea dialogului rămâne deschisă, a subliniat ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
Mihnea Motoc(Ministrul Apărării)
Mihnea Motoc(Ministrul Apărării) (Florin Chirila/Epoch Times)

România este preocupată de "evoluţiile îngrijorătoare" din punct de vedere militar de la Marea Neagră, din Peninsula Crimeea şi de măsurile de interzicere a accesului în zonă, a declarat vineri seară, la Realitatea TV, ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

"Suntem preocupaţi de exerciţiile militare şi de tematica pe care ele o exersează, pe care le vedem derulate de partea rusă. La ora la care vorbim suntem la debutul unui exerciţiu operativ strategic de mare amploare Caucaz 2016, care este notificat, dar care este însoţit de exerciţii complementare auxiliare, care nu sunt notificate. Suntem preocupaţi de scenariile care se exersează şi de faptul că o serie de exerciţii au loc în zona de instabilitate din Estul Ucrainei şi în Estul Mediteranei, în apropierea coastelor siriene", a precizat Mihnea Motoc, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului, România va adopta o "postură de descurajare şi de apărare" în relaţia cu Federaţia Rusă, spre care priveşte cu "precauţie", însă a dat şi asigurări că ţara noastră este deschisă pentru calea dialogului cu Moscova.

"Nu suntem nici noi, nici NATO, nici UE în postura în care să respingem dialogul şi cooperarea cu Federaţia Rusă", a subliniat ministrul Apărării..

Mihnea Motoc a mai precizat că s-a aşteptat la reacţii din partea Kremlinului după activarea scutului de la Deveselu care, în opinia sa, reprezintă "o investiţie de securitate, necesitată de proliferarea riscurilor balistice, atât din partea unor actori statali, cât şi din partea unor actori nestatali din regiunea Orientului Mijlociu".

"Ne-am obişnuit cu acest tip de retorică din partea oficialilor politici sau conducătorilor militar ruşi. Ei văd în dezvoltarea acestei capacităţi o alterare a echilibrului strategic în regiunea noastră. Nici noi, nici Alianţa, nici partenerul american, nu avem doctrinar sau politic asemenea valenţe pentru scutul de la noi. Nu e în doctrina noastră, nu e în politica noastră aşa ceva", a mai afirmat Mihnea Motoc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne