Ministrul Apărării al RM a depus jurământul. Dodon: Guvernarea a comis erori grave

Numirea lui Eugen Sturza a fost realizată printr-o soluţie juridică excepţională din cauza refuzului repetat al lui Igor Dodon de a accepta candidatul înaintat de Pavel Filip la funcţia de ministru al Apărării.
Eugen Sturza, ministrul Apărării al R. Moldova la depunerea jurământului
Eugen Sturza, ministrul Apărării al R. Moldova la depunerea jurământului (gov.md)

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu în calitate de preşedinte interimar al ţării a semnat marţi decretul de numire în funcţie a ministrului Apărării Eugen Sturza.

”Republica Moldova are nevoie de un Guvern funcţional. Prin numirea de astăzi se pune capăt acestei crize instituţionale. Sper să nu mai avem asemenea situaţii excepţionale, iar fiecare demnitar să respecte legea şi Constituţia”, a declarat Andrian Candu după ceremonia de depunere a jurământului de către ministrul Apărării.

Preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului a menţionat că numirea lui Eugen Sturza a fost realizată printr-o procedură specială, unică şi printr-o soluţie juridică excepţională din cauza refuzului repetat al şefului statului Igor Dodon de a accepta candidatul înaintat de premier pentru această funcţie.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a punctat că Moldova este o ţară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă izolare. Militarii trebuie să aibă posibilitate în continuare să fie bine antrenaţi pentru a avea o armată reformată, profesionistă şi bine organizată.

“Este important ca Armata Naţională să nu fie implicată în jocuri politice, dar să-şi servească Patria şi cetăţenii, a notat ministrul Apărării, Eugen Sturza, care a prezentat succint priorităţile mandatului, dar a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

În replică, Igor Dodon a declarat că actul învestirii ministrului Apărării ar fi dincolo de limita legitimităţii politice, totodată fiind comise erori grave din partea guvernării. Acesta a mai avertizat că va desfăşura o amplă campanie de informare şi de colectare a semnăturilor în favoarea statului prezidenţial. “Guvernarea va cădea în groapa pe care o sapă altora.”

Menţionăm că decretul de numire în funcţie a ministrului Apărării a fost semnat la Reşedinţa de Stat în temeiul articolelor 91 şi 98 alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova şi având în vedere prevederile Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 28 din 17 octombrie 2017, precum şi Avizul Curţii Constituţionale nr. 2 din 20 octombrie 2017 privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al RM pentru exercitarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a unui ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe