Ministru israelian susţine că Assad ar trebui să fie ucis

La o zi după ce SUA a lansat noi acuzaţii împotriva guvernului din Damasc, un ministru israelian a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad este vinovat pentru suferinţele oamenilor din statul arab şi ar trebui să fie asasinat.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Getty Images)

“În opinia mea, a sosit momentul ca Assad să fie asasinat”, a declarat ministrul israelian pentru Locuinţe şi Construcţii, Yoav Galant, la o conferinţă ce a avut loc marţi în apropierea Ierusalimului, adăugând că preşedintele sirian “nu are un loc în această lume”.

Galant a acuzat guvernul din Damasc de “execuţii, folosirea intenţionată a atacurilor chimice împotriva oamenilor şi, cel mai recent, incinerarea cadavrelor”.

Uciderea lui Assad ar fi primul pas în confruntarea cu Iranul, un susţinător al Siriei, a adăugat oficialul israelian.

Galant a făcut comentariile la o zi după ce Departamentul de Stat american a declarat că guvernul lui Assad foloseşte un crematoriu pentru a ascunde crimele în masă comise împotriva prizonierilor la închisoarea militară Saydnaya, situată în apropierea capitalei Damasc.

Ministerul sirian de Externe a negat în mod categoric acuzaţiile susţinând că sunt un “nou scenariu hollywoodian rupt de realitate” şi “complet neîntemeiat”.

Administraţiile americane, succesiv, “inventează minciuni şi crează acuzaţii false ... pentru a justifica politicile lor agresive şi intervenţia în state suverane”, a declarat ministrul, citat de agenţia de stat siriană SANA.

În acelaşi timp, regimul din Tel Aviv atacă în mod regulat poziţiile ocupate de forţele pro-Damasc în Siria, susţinând că atacurile sunt retaliatorii.

Siria a declarat că raidurile israeliene urmăresc să susţină militanţii jihadişti, care pierd tot mai mult teren împotriva forţelor militare siriene.

Armata siriană a confiscat în mai multe rânduri arme şi echipamente militare de producţie israeliană din mâinile teroriştilor care luptă împotriva Damascului. De asemenea, au fost publicate rapoarte media că Israelul a furnizat medicamente extremiştilor răniţi în Siria.

Luna trecută, fostul ministrul israelian al Apărării, Moshe Ya’alon, a recunoscut existenţa unei alianţe tacite cu grupul jihadist Statul Islamic, susţinând că grupul terorist a cerut scuze imediat Tel Aviv-ului după ce, într-un caz recent, a deschis focul asupra forţelor israeliene.

În septembrie 2016, parlamentarul israelian Akram Hasson a acuzat Tel Aviv că ajută direct grupul terorist Jabhat Fateh al-Sham, cunoscut anterior ca Frontul al-Nusra, în bătăliile care au loc în Înălţimile Golan.