Miniştrii israelieni aprobă un proiect de lege pentru menţinerea controlului asupra Ierusalimului

Controversatul proiect de lege a primit undă verde duminică şi, după aprobarea sa, returnarea oricărei porţiuni de pământ în mâinile palestinienilor ca parte a unui viitor acord de pace va fi un obiectiv greu de atins de către oricare premier israelian.
Naftali Bennett, liderul partidului israelian Bayit Yehudi.
Naftali Bennett, liderul partidului israelian Bayit Yehudi. (Getty Images)

Proiectul este iniţiat de un partid politic de extremă dreapta şi este necesar ca trei pătrimi din totalul membrilor Parlamentului israelian (Knesset) să voteze în favoarea returnării pământului în mâinile palestinienilor.

Naftali Bennett, liderul partidului Bayit Yehudi, a declarat că “consensul asupra proiectului de lege privind un Ierusalim unit ne va întări pe scena mondială şi va împiedica aplicarea oricăror presiuni viitoare asupra Israelului”.

“Proiectul Ierusalimului unit... va împiedica orice posibilitate de divizare a Ierusalimului”, a adăugat el.

Israelul revendică în întregime Ierusalimul, în timp ce palestinienii doresc ca partea estică a acestuia să fie capitala viitorului lor stat.

De la ocuparea în 1967 de către Israel a Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est, regimul din Tel Aviv a împânzit teritoriile palestiniene cu numeroase colonii, fiecare fiind alcătuită din sute de unităţi de locuit.

Tel Aviv-ul a devenit mai agresiv în revendicarea Ierusalimului de la învestirea oficială din ianuarie 2017 a preşedintelui american Donald Trump, care a precizat în timpul campaniei sale prezidenţiale că va dispune mutarea Ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim.

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a avertizat SUA să nu mute ambasada sa în Ierusalim, susţinând că acea mişcare va alimenta extremismul în regiune şi va elimina şansele pentru soluţionarea conflictului ce durează de câteva decenii.