Miniştrii francezi, mai bogaţi decât cei spanioli

(photos.com)

Averile miniştrilor spanioli sunt modeste comparativ cu ale omologilor lor francezi. Miniştrii guvernului francez şi-au publicat săptămâna aceasta averile, într-un exerciţiu de transparenţă şi de răspuns la scandalul provocat de fostul titular al bugetului Cahuzac şi în contextul creşterii nepopularităţii faţă de casta conducătoare în rândul cetăţenilor francezi, care consideră că 70% dintre politicieni sunt corupţi, notează ziarul ABC.

În septembrie anul trecut, Monitorul Oficial al Spaniei (BAO) a publicat averile membrilor echipei de guvernare atât ai lui Mariano Rajoy cât şi ai precedentului premier Zapatero, care sunt mult mai modeste decât cele ale colegilor lor francezi. Pe primul loc se află ministrul agriculturii, Miguel Arias Canete, cel mai bogat dintre miniştri spanioli, cu o avere de 1.731.949 de euro, care reprezintă totuşi o treime din averea celui aflat în fruntea listei franceze, ministrul de externe, Laurent Fabius, care deţine în total 6,07 milioane de euro, din care mare parte moşteniţi ca şi în cazul lui Canete.

O altă avere considerabilă este cea a ministrului francez pentru vârsta a treia, Michele Delaunay, cu 5,4 milioane de euro; de remarcat şi ministrul sănătăţii şi afacerilor sociale, Marisol Touraine, cu bunuri estimate la 1,4 milioane de euro; ministrul muncii, Michael Sapin, cu o avere în terenuri şi imobile de 2 milioane de euro; sau şeful executivului, Jean-Marc Ayrault, cu 1,55 milioane de euro reprezentând casa din Nantes, o reşedinţă secundară din Bretagne şi asigurări de viaţă.

Dintre cei modeşti fac parte ministrul economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, cu o avere 'foarte modestă' (după spusele sale) de 268.000 de euro, sau popularul ministru de interne, Manuel Valls, care a strâns doar 168.000 de euro. În total, dintre cei 38 de membri ai guvernului francez care şi-au publicat averile (cu o medie de 858.427 de euro), patru dintre ei (Ayrault, Sapin, Delaunay şi Fabius) depăşesc pragul de 1,3 de milioane, sumă de la care în Franţa este obligatoriu să se plătească impozit pe avere. Pe lângă aceştia, alţi patru miniştri depăşesc suma de un milion de euro.

În Franţa salariul mediu este de 1.600 de euro, iar rata şomajului este de peste 10%.

În Spania, grupul miniştrilor care anul trecut depăşeau un milion de euro era format, în afară de Canete, din Luis de Guindos (Finanţe) cu 1.132.970 de euro; Jose Manuel Soria (Industrie), cu 1.238.297 de euro; Pedro Morenes (Apărare), cu 1.072.119 de euro şi Fatima Banez (Muncii), cu 1.016.731 de euro. Din executivul anterior ies în evidenţă averile foştilor miniştri Miguel Sebastian (Industrie) de 1,8 milioane de euro şi a fostului ministru adjunct de finanţe, Elena Salgado, de 998.000 de euro.

O menţiune aparte merită secretarul de stat în Ministerul Apărării, Pedro Argüelles Salaverría, cu o avere estimată la 18,1 milioane de euro şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Pregătirii Profesionale şi Universităţii, Montserrat Gomendio Kindelan, cu o avere de aproape 15 milioane de euro.

Şeful statului francez, François Hollande, nu şi-a mai făcut publică averea pentru că deja a dezvăluit-o în mai după ce a fost ales preşedinte şi care se cifrează la 1,17 milioane de euro. Sarkozy a declarat, tot la această dată, o avere de 2,7 milioane de euro, faţă de 2 milioane de euro cât avea când a venit la Palatul Elysee.

În Spania, premierul Mariano Rajoy a declarat la numirea sa în funcţie o avere de 1.261.230 euro, din care 425.555 de euro reprezintă imobile şi 835.634 alte bunuri care nu au fost detaliate. În cel priveşte pe fostul premier socialist care şi-a încheiat mandatul, José Luis Rodríguez Zapatero, el a declarat o avere de 130.562 euro la plecarea din funcţie. În ultimii săi doi ani de mandat averea lui Zapatero a scăzut cu 78.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe