Ministerul Mediului, acuzat că încalcă hotărârile definitive şi validează distrugerea unui Parc Naţional

Senatorul USR Mihai Goţiu acuză Ministerul Mediului condus de Graţiela Gavrilescu, de la ALDE, că a semnat un protocol pentru distrugerea unui Parc Naţional şi a încălcat hotărâri judecătoreşti definitive.
Gratiela Gavrilescu(PSD),
Gratiela Gavrilescu(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Sub pretextul atragerii de fonduri structurale, ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu a semnat cu reprezentanţii Hidroelectrica un protocol pentru distrugerea Parcului Naţional Defileul Jiului, a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, senatorul USR Mihai Goţiu.

Senatorul a catalogat drept "stupefiant" protocolul respectiv.

Potrivit documentului, Ministerul Mediului promite susţinere celor de la Hidroelectrica pentru proiecte care să vizeze "consolidarea biodiversităţii în defileul Jiului şi identificarea soluţiilor pentru asigurarea unui debit ecologic".

Reprezentantul USR a explicat faptul că, pentru a vorbi de "asigurarea unui debit ecologic", Hidroelectrica ar trebui să aibă un proiect în Parcul Naţional Defileul Jiului. În decembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a anulat, însă, definitiv, autorizaţiile de construire emise pentru proiectul hidroenergetic de pe Jiu, pentru că nu avea şi nu are cum să obţină un acord de mediu pentru aşa ceva într-un parc naţional.

"Ministerul Mediului ignoră, pur şi simplu, decizia Justiţiei şi riscă să implice România într-un nou proces de infringement pentru încălcarea directivelor europene din domeniu. Conservarea Parcului Naţional Defileul Jiului şi proiectul hidroenergetic care ar capta aproape 90% din debitul râului pe zeci de kilometri sunt două lucruri incompatibile. D-na Gavrilescu ştie că un astfel de proiect hidroenergetic va distruge zona şi oportunităţile de dezvoltare pentru comunităţile locale bazate pe statutul de parc naţional", a afirmat Mihai Goţiu, membru al Comisiei pentru Ape şi Păduri din Senatul României.

USR subliniază că Hidroelectrica intenţionează să finalizeze în Parcul Naţional Defileul Jiului un proiect pentru care a obţinut autorizaţii de construire de la Consiliile Judeţene Hunedoara şi Gorj.

Proiectul a fost puternic contestat de către activişti, specialişti, zeci de mii de cetăţeni care au semnat petiţii, dar şi de către senatorul Mihai Goţiu, care a solicitat, în repetate rânduri, anchete ale Corpului de Control al Guvernului pentru verificarea modului în care autorităţile publice şi-au respectat atribuţiile legate de respectarea legilor privitoare la protecţia mediului.

"Protocolul dintre Ministerul Mediului şi Hidroelectrica este un cec în alb pentru continuarea abuzurilor şi a distrugerilor grave în Parcul Naţional Defileul Jiului, dar şi o acoperire în sprijinul celor care ar trebui traşi la răspundere pentru faptul că aproximativ 150 de milioane de euro s-au cheltuit într-un proiect ilegal. E vorba de o combinaţie letală de incompetenţă, iresponsabilitate şi interese de clan care generează distrugeri de mediu iremediabile, dar şi ratarea oportunităţilor de dezvoltare durabilă a României", a comentat Mihai Goţiu.

Conform informaţiilor prezentate în mass-media, Hidroelectrica ar fi cheltuit aproximativ 150 de milioane de euro, bani direcţionaţi către firme apropiate decidenţilor politici, înainte ca Justiţia să dea dreptate celor care contestă proiectul şi să anuleze, definitiv, autorizaţiile de construire.

"D-na Gavrilescu cunoştea faptul că banii sunt cheltuiţi pe un proiect ilegal, aspect asupra căruia am informat-o, oficial, de mai multe ori. În vara şi toamna anului 2017, am întrebat-o şi cine va răspunde pentru cheltuirea banilor într-un proiect ilegal. Răspunsul pe care l-am primit e halucinant: ”nu este cazul” (culmea, răspunsul mi-a fost remis oficial după decizia Curţii de Apel Bucureşti)! Citind protocolul, înţelegem şi de ce d-na ministru ne asigura că nu va răspunde cineva pentru pierderile economice şi de mediu cauzate deja: pur şi simplu pentru că vor să ne pună în faţa faptului împlinit. Scenariul e clar: vor să meargă cu finalizarea proiectului până la capăt, fapt care ar duce la pierderea statutului de parc naţional a zonei, ceea ce ar echivala şi cu pierderea actualului regim de protecţie prevăzut de legislaţia naţională şi comunitară. După pierderea regimului de protecţie, proiectul ar fi autorizat post-mortem, după un model deja patentat şi pe alte râuri din România, că n-ar mai exista motive de a proteja ceva ce e deja distrus", a mai punctat Mihai Goţiu.

Răspunsul Ministerului Mediului pentru senatorul USR şi protocolul semnat cu Hidroelectrica poate fi consultat aici.