Ministerul Justiţiei i-a tergiversat extrădarea din SUA lui Nicuşor Constantinescu. Replica ministerului

Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Autorităţile române au tergiversat aproape o lună emiterea mandatului de arestare pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, potrivit B1 Tv.

În ziua de 24 iulie, Inspectoratul General de Poliţie a cerut Interpol urmărirea internaţională a 'baronului' de Constanţa, iar confirmarea că liderul PSD este căutat a ajuns pe 1 august.

După ce Poliţia Română a informat Ministerul Justiţiei, cei responsabili cu trimiterea documentelor au returnat notificarea Tribunalului Bucureşti, pe motivul ca aceasta nu ar fi elaborată cum trebuie. Emiterea unui nou răspuns şi completarea actelor cu solicitarea de extrădare a durat mai mult de 2 săptămâni, iar solicitarea a ajuns la autorităţile americane pe 18 august.

În această perioadă, 'baronul' de Constanţa s-a plimbat în voie prin America, fiind văzut în timp ce fuma la o terasă din New York, iar altădată la cumpărături într-un supermarket.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât pe 11 iulie să menţină decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile dată de Tribunalul Bucureşti în cazul lui Nicuşor Constantinescu. Hotărârea instanţei este definitivă, astfel că 'baronul' de Constanţa urmează să fie extrădat şi adus în ţară.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost suspendat din funcţie, în contextul înlocuirii măsurii de control judiciar cu măsura arestării preventive. Ordinul prin care se constată suspendarea acestuia a fost emis de prefectul judeţului Constanţa,

'Baronul' de Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA în trei dosare penale, unul în care este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în ultimul că a decis atribuirea nelegală de terenuri.

Într-un al patrulea dosar, Constantinescu este anchetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia, poliţiştii au descoperit 15 cartuşe de 9 milimetri.

Replica Ministerului Justiţiei

„În urma apariţiei în mass-media a unor informaţii potrivit cărora procedura de extrădare în cazul domnului Nicuşor Constantinescu ar fi fost tergiversată, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:

Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală în materia extrădării, îşi îndeplineşte, în toate cauzele, obligaţiile legale ce-i revin cu maximă celeritate, în conformitate cu legea română şi, după caz, instrumentele internaţionale aplicabile.

Precizăm că, respectarea condiţiilor legale şi procedurale aplicabile în fiecare speţă în parte este obligatorie pentru finalizarea cu succes şi într-un termen cât mai scurt a demersurilor necesare pentru aducerea în ţară a tuturor persoanelor date în urmărire internaţională în baza unei decizii a instanţelor de judecată.

Întrucât procedurile de extrădare sunt confidenţiale, conform prevederilor Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, nu pot fi date publicităţii elemente suplimentare.

Ministerul Justiţiei va informa opinia publică cu privire la toate etapele şi momentele procedurale ale cazului din care va rezulta că M.J. îşi îndeplineşte riguros atribuţiile, tocmai pentru o finalizare rapidă a cauzei, în momentul în care informaţiile vor putea fi date publicităţii”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei remis Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne