Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute 5 miliarde de lei

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov (facebook.com)

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute în luna februarie, prin vânzarea de titluri de stat, 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011, şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an, relatează Mediafax.

Statul vrea să obţină în cadrul licitaţiilor de referinţă 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

În februarie MFP vrea să vândă certificate de trezorerie în valoare de 1,3 miliarde de lei şi cu maturităţi de 3 şi 12 luni, în timp ce restul sumei până la 4,98 miliarde de lei ar urma să fie obţinută prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 şi 15 ani.

În cazul în care statul ar atrage fonduri conform prospectului de împrumut anunţat, şi-ar acoperi în primele două luni nevoia netă de finanţare pentru întregul an, notează economistul şef al ING Bank România.

Ministerul Finanţelor a anunţat că în 2015 vrea să atragă până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la acestea urmând să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Reamintim în context că ieri, prim-vicepreşedintele PNL, atrăgea atenţia că, în urma restructurării ANAF la bugetul de stat au fost încasate în 2014 cu 5 miliarde de lei mai puţin decât în 2013, cam cât vrea acum să atragă statul în februarie, prin vânzare de tituri de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie