Ministerul Energiei, parte civilă în dosarul Rompetrol

Rompetrol
Rompetrol (caleaeuropeana.ro)

Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă în dosarul DIICOT privind Rompetrol, a anunţat joi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cu ocazia unei conferinţe pe tema strategiei energetice. Potrivit ministrului, scopul acestui demers este recuperarea prejudiciilor ce vor fi stabilite.

"Suntem la începutul unei investigaţii care vizează un potenţial prejudiciu de amploare într-un caz complex. Este firesc, este prudent şi este în sensul apărării intereselor statului ca ministerul să-şi rezerve dreptul ca, dacă această investigaţie va arăta că noi am fost prejudiciaţi sau am suferit cumva, să putem să ne recuperăm aceste prejudicii", a declarat Grigorescu, citat de Hotnews.

Grigorescu a mai declarat că ministerul face "doar ce se cade din punct de vedere prudential".

Întrebat dacă există riscul suspendării Memorandumului dintre statul român şi Rompetrol Group, încheiat în 2013 de Guvernul Ponta, memorandum în urma căruia statul renunţa să recupereze cele 600 de milioane de dolari datorate de Rompetrol, ministrul a declarat că "riscuri există tot timpul.".

Reamintim că DIICOT a anunţat la începutul acestei luni că există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, a cărui activitate a culminat cu iniţierea, promovarea şi adoptarea ordonanţei de urgenţă 118/2003 prin care obligaţiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIIOOT au pus sechestru pe bunurile Rompetrol, respectiv pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, într-un dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată compania.

Sechestrul asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, a fost impus până la concurenţa sumelor de 1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părţi responsabile civilmente, informează DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne