Ministerul Energiei, acuzat de "comportament abuziv" la Hidroelectrica

Ministerul Energiei condus de Toma Petcu încearcă să pedepsească abuziv acţionarul minoritar de la Hidroelectrica pentru simplul fapt că acesta este "incomod", au tras un semnal de alarmă trei dintre cele mai cunoscute ONG-uri din ţară.
Toma Petcu
Toma Petcu (Camera Deputaţilor)

Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene, organizaţii care fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, au tras un semnal de alarmă în legătură cu acţiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truţă, reprezentantul acţionarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

"Acest lucru este fără precedent chiar în istoria tulbure a companiei, unde Fondul Proprietatea, reprezentat prin doamna Truţă, a fost în permanenţă un oponent vocal al contractelor dubioase cu "băieţii deştepţi". Prin aceste contracte a avut de pierdut nu doar acţionarul minoritar, ci şi statul a fost păgubit anual cu cca 200 de milioane de euro numai în 2007-2011. Anul acesta, doamna Truţă şi Fondul Proprietatea au acuzat public în mod repetat derapajele de la guvernanţa corporativă a companiilor de stat.

Ei au atras atenţia că Ministerul Energiei încalcă prevederile Legii 111 în cele mai profitabile companii, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, numind interimari cu mandate provizorii şi întârziind ilegal organizarea unor concursuri transparente pentru numirea noilor reprezentanţi ai Ministerului în aceste companii. În cazul Hidroelectrica, Fondul Proprietatea s-a făcut "vinovat" de refuzul prin boicot de a accepta încă o dată încălcarea Legii 111, ceea ce a dus la acţiunea intempestivă a Ministerului Energiei de demitere a reprezentantului FP, Oana Truţă", au transmis cele trei organizaţii.

ONG-urile văd în acest gest o încercare a Ministerului Energiei de a pedepsi abuziv acţionarul minoritar pentru simplul fapt că acesta este "incomod".

"În loc să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii acestor companii, pe investiţii, pe numiri de oameni competenţi, chestiuni care sunt în beneficiul public, nu doar al Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei numeşte politruci de partid prin încălcarea legii şi îi abuzează pe cei care îndrăznesc să critice. Amintim că Hidroelectrica urmează să se listeze la bursă, dar abuzul statului împotriva unui acţionar minoritar chiar în momentul în care încearcă să atragă investitori riscă să compromită listarea, adică statul ar pierde bani.

Solicităm Ministerului Energiei să oprească deîndată războiul stupid şi păgubos cu acţionarul minoritar Fondul Proprietatea şi să aplice integral şi fără amânare Legea 111. Solicităm Ministerului să demareze de urgenţă selecţiile competitive, conform Legii 111, în toate companiile unde au fost numiţi interimari cu mandate provizorii la expirarea mandatelor reprezentanţilor selectaţi în OUG 109", au subliniat organizaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne