Ministerul Economiei al R. Moldova raportează succese în negocierile Acordului de liber schimb cu regimul de la Beijing

În pofida scenariilor optimiste, provocarea majoră pentru guvernarea RM derivă din argumentarea economică ambiguă a necesităţii Acordului şi cuantificarea impactului asupra economiei naţionale, atenţionează experţi de la Chişinău.
Negocieri la Chişinău pe marginea Acordului de liber schimb cu China
Negocieri la Chişinău pe marginea Acordului de liber schimb cu China (mei.gov.md)

Ministerul Economiei şi Infrastructurii a anunţat joi, 19 septembrie, că cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză, care s-a desfăşurat în perioada 17-19 septembrie, la Chişinău, s-ar fi încheiat cu succes. Părţile au avansat considerabil, iar drept rezultat peste 70% din textul legal al Acordului a fost agreat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, majoritatea propunerilor înaintate de către echipa de negociatori ai R. Moldova pe parcursul rundelor precedente au fost acceptate de către reprezentanţii de la Beijing.

”Un element nou inclus în Acord se referă la capitolul investiţii, fapt care va facilita atragerea investiţiilor chinezeşti în sectoarele de ramură din economia Republicii Moldova. Părţile au iniţiat discuţii pe marginea principiilor de acordare a concesiilor tarifare prin obţinerea eliminării taxelor vamale pentru produsele potenţiale de export, precum produse agricole, sau unele produse industriale”, se mai arată în comunicat.

Conform datelor prezentate de minister, în R. Moldova activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar în primele şase luni ale anului curent acestea ar fi investit aproximativ 6,36 milioane de lei.

Cea de-a patra rundă de negocieri a Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză urmează să fie desfăşurată în luna noiembrie la Beijing.

De menţionat că experţilor de la Expert Grup nu le este clară utilitatea documentului ţinând să atenţioneze că în pofida scenariilor optimiste expuse de Ministerul Economiei, provocarea majoră pentru autorităţile moldovene derivă din argumentarea economică ambiguă a necesităţii acordului şi cuantificarea obiectivă a impactului asupra economiei naţionale, concomitent cu asigurarea transparenţei proceselor de negociere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe