Ministerul de Externe: Moldovenii doresc să părăsească China pentru a evita contaminarea cu coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE)
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat marţi, 28 ianuarie, că doi cetăţeni moldoveni se află blocaţi în oraşul Wuhan, provincia Hubei, din China, focarul noului coronavirus, însă Ambasada Republicii Moldova a contactat autorităţile chineze în vederea obţinerii permisiunilor de părăsire de către aceştia a oraşului aflat în carantină.

„Misiunea noastră diplomatică menţine legătura cu cetăţenii moldoveni prin intermediul reţelei de socializare chineze wechat, a paginii oficiale, poştei electronice şi telefoanelor, aceştia cu regularitate fiind informaţi despre evoluţia măsurilor întreprinse privind combaterea coronavirusului”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul de Externe mai informează că alte două familii, care nu locuiesc în oraşul Wuhan şi-au exprimat dorinţa de a părăsi teritoriul Chinei, în vederea evitării posibilei contaminări.

În prezent, în China se află aproximativ 300 de cetăţeni din R. Moldova. 134 sunt persoane care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ, 115 cu domiciliul stabilit în această ţară, ceilalţi având şedere temporară.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că nu au fost înregistrate cazuri de cetăţeni moldoveni infectaţi cu noul virus pe teritoriul chinez, cu toate acestea, instituţia a reiterat avertismentul de călătorie în Republica Populară Chineză, şi a recomandat cetăţenilor moldoveni evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus).

Sumarul noilor evoluţii privind virusul Wuhan: 4295 de cazuri confirmate în toată lumea; 106 morţi în toată lumea; 2714 cazuri confirmate în Hubei (1291 - o creştere uimitoare de 91% peste noapte); 100 de morţi în Hubei (24 - o creştere de 24% peste noapte); Coreea de Nord închide graniţa cu China; Germania raportează primul caz; SUA ridică alerta de călătorie pentru China la nivelul 4 (din 5) şi are peste 100 de persoane monitorizate.

Conform celui mai recent raport al Centrului de control al bolilor din China, numărul real al infecţiilor poate fi substanţial mai mare, deoarece, începând cu 26 ianuarie, 30.453 de persoane se află sub observaţie ca suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus.

În ciuda faptului că medicii din Wuhan nu au materiale consumabile pentru spitalele deja existente, regimul comunist chinez face un exerciţiu de imagine anunţând construirea a două spitale despre care spune că vor fi gata în mai puţin de două săptămâni pentru a adăposti pacienţi cu coronavirus din Wuhan.

În Wuhan, lipsa consumabilelor de bază - precum măşti faciale şi kituri de testare - afectează capacitatea oraşului de a trata noi cazuri.