Ministerul de Externe al Rusiei suferă atacuri cibernetice "de scară largă"

Maria Zakharova
Maria Zakharova (Getty Images)

Ministerul de externe al Rusiei a fost atacat cibernetic "pe scară largă", atacurile originând din Iran şi Ungaria, în ultima lună, conform unei declaraţii a purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova, făcută vineri.

Zaharova, citată de BBC a declarat că atacurile asupra serverului de mailuri aparţinând ministerului, survenite pe 29 iunie, au avut "consecinţe grave".

Conform declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului, atacatorii au reuşit să aibă acces pentru o scurtă perioadă de timp la corespondenţa dintre membrii ministerului. Administratorii sistemelor informatice au blocat apoi accesul la serverul de mail pentru a stăvili atacul.

Declaraţia purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe este inedită - fiind prima oară când Rusia admite penetrarea serverelor sale.

În octombrie, un hacker american s-a lăudat că a spart situl ministerului de Externe al Rusiei. Zaharova a replicat că siteul atacat era o versiune mai veche.

Conform Măriei Zaharova, 88% din totalul vizitelor pe siteul Ministerului de Externe sunt hackeri cu adrese de IP americane.

Cu toate acestea, originea adreselor de IP nu este semnificativă, fiind cunoscut faptul că atacatorii folosesc de fiecare dată adrese care nu au de a face cu locul din care îşi lansează atacurile, pentru a-şi face urmele pierdute.

În noiembrie 2016, Zaharova a descris atacurile asupra siteului ministerului ca fiind "acte de terorism cibernetic sponsorizate de statul american".

În ianuarie, purtătorul prezidenţial de cuvânt, Dmitri Peskov, a dezvăluit că situl a suferit "sute şi mii de atacuri" zilnic, din diferite ţări, inclusiv China, India, şi Uniunea Europeană.