Ministerul britanic al Apararii a dat publicitatii documente din arhiva despre OZN-uri

Ministerul britanic al Apararii a dat publicitatii, luni, documente din arhiva oficiala despre OZN-uri, printre care se numara si declaratia unui pilot de avion al companiei Alitalia.

Intr-unul din cele 19 cazuri raportate intre 1986 si 1992 si care au fost retinute in dosarul Ministerului Apararii din Marea Britanie, o femeie sustinea, intr-o scrisoare din martie 1990, ca ea provenea dintr-o nava extraterestra care s-a prabusit pe teritoriul britanic in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Nava spatiala avea la bord doi barbati de pe planeta Spectra, din jurul soarelui Zeta Tucanae, si o femeie de pe planeta luptatoarelor, Amazon, din sistemul solar nelocuit Sirius. Eu eram acea femeie", a declarat semnatara scrisorii.

Acest caz nu a fost investigat de oficialitati, dar un altul a atras atentia Ministerului britanic al Apararii: pe 21 aprilie 1991, comandantul unui avion al companiei Alitalia, care decolase de la Milano si urma sa aterizeze pe aeroportul britanic Heathrow, a vazut un obiect ciudat la doar cateva sute de metri in fata aeronavei pe care o pilota.

"Am strigat imediat «Atentie, atentie !» catre copilotul meu, dar si el vazuse deja ceea ce vazusem eu", a declarat pilotul Achille Zaghetti. La randul lor, si controlorii de trafic aerian au declarat ca au observat pe radar un obiect neidentificat. Un baiat in varsta de 14 ani a declarat ca a vazut un fel de torpila care a zburat pe langa pamant, iar apoi s-a ridicat brusc catre nori. In acelasi moment, radarele captau imagini ale unui obiect care a fost catalogat drept "torpila de croaziera", dar pe 2 iulie 1991, Ministerul britanic al Apararii a concluzionat ca nu era vorba despre o arma, ci despre "un obiect zburator neidentificat", punand astfel capat acestei anchete.

Saptamana trecuta, un specialist britanic a anuntat ca a inventat un program pe computer care este capabil sa intercepteze si sa traduca mesaje extraterestre, conform unui studiu publicat in revista New Scientist.

John Elliott de la Universitatea Metropolitan din Leeds considera ca noul software este capabil sa descifreze structura limbajului extraterestru, facandu-se astfel primul pas in intelegerea acestuia. Noul program va putea compara sunetele limbajului extraterestru cu cele din 60 de limbaje umane diferite. Elliott crede ca orice limbaj extraterestru, chiar daca este foarte diferit de orice limba pamanteana, prezinta anumite tipare, care pot fi intelese si care arata cat sunt de inteligente acele forme de viata.

Cercetarile anterioare au demonstrat faptul ca, in prezent, oamenii pot sa determine daca un semnal contine un mesaj lingvistic, o imagine sau muzica. Softul creat de Elliott este capabil sa detecteze semnalele care contin cuvinte si propozitii.

Toate limbajele umane contin anumiti "termeni functionali" care impart frazele, precum conjunctiile "daca" si "dar". Conform opiniei lui Elliott, acesti termeni, in orice limba umana, sunt despartiti de pana la noua cuvinte sau caractere. Aceasta limita a lungimii frazelor corespunde nivelului uman de cunoastere si se refera la cantitatea de informatie pe care oamenii sunt capabili sa o proceseze. Daca extraterestrii sunt mult mai inteligenti decat oamenii, atunci intre cei doi "termeni functionali" se va afla o cantitate mai mare de informatii, spune Elliott.

Totodata, noul software va putea sa detecteze cuvinte importante din fraza, precum substantivele si verbele, precum si sa localizeze pozitia adjectivelor in fraze, deoarece acestea se afla aproape intotdeauna langa substantive.

Elliott admite ca, pentru a traduce ceea ce spun extraterestrii, va fi, totusi, nevoie de un anumit "ghid al codurilor", dar lingvistul american Sheri Well-Jensen, de la Universitatea Bowling Green din Ohio, a laudat aceasta descoperire majora, spunand ca "trebuia sa se inceapa de undeva" si ca este absolut convins ca, in foarte putin timp, oamenii vor putea intelege limbajele extraterestre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe