MINI în versiunea clasică, votat printre "Marile Invenţii Britanice"

Mini în varianta de raliu şi MINI John Cooper Works Challange
Mini în varianta de raliu şi MINI John Cooper Works Challange (BMW Group)

Pentru alegerea celor mai importante descoperiri ştiinţifice şi tehnice din ultimii 100 de ani, British Science Association a invitat recent publicul să voteze, iar automobilul britanic de clasă mică MINI a fost singura maşină nominalizată.

În Marea Britanie, ţara în care a apărut MINI, clasamentele, statisticile şi sondajele se bucură de o tradiţie deosebită, iar British Science Association a realizat un studiu major, în cadrul căruia utilizatorii internetului au fost invitaţi să voteze cele mai importante şi mai influente inovaţii din ultima sută de ani în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

Având un impact de durată asupra designului maşinilor, printre nominalizaţi s-a aflat şi versiunea clasică Mini, revoluţionarul automobil de clasă mică al cărui design a fost creat de Alec Issigonis în 1959.

Devenind un adevărat etalon pentru automobilele de clasă mică şi compactă din generaţiile ulterioare inclusiv datorită tracţiunii faţă, motorului dispus frontal şi montat transversal şi cutiei de viteze aflate sub acesta, versiunea clasică Mini a oferit şi oferă ofere spaţiul interior maximum posibil cu cea mai mică amprentă la sol.

Adversari redutabili

Versiunea clasică MINI este percepută şi în prezent ca o dovadă a talentului ingineresc din Marea Britanie, fiind singura maşină reţinută pe lista scurtă a inovaţiilor semnificative care erau "made in UK" în acest inedit clasament.

Printre adversarii MINI s-au numărat invenţii precum tehnologia radar şi a ultrasunetelor, penicilina (antibiotic), proteza de şold, hovercraft-ul, motorul cu reacţie, ceasul atomic, oaia clonată Dolly şi World Wide Web.

La finalul perioadei de votare, versiunea clasică MINI a ocupat locul al doilea în categoria "Inovaţii ale Trecutului", reuşind să acumuleze 23% din preferinţele votanţilor.

Aflat printre cei care au susţinut cauza MINI, Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea Hertfordshire, a declarat:

"În primul rând, este o maşină foarte mică, aşa că numele i se potriveşte. Apoi, MINI a fost dovada geniului ingineresc prin faptul că motorul era montat transversal, dar mergea înainte - habar nu am cum se poate, dar este absolut impresionant. În al treilea rând, a fost protagonist într-unul dintre filmele mele favorite, The Italian Job. Vă aduceţi aminte cum au furat banii din bancă şi apoi s-au furişat pe străzile din Roma, nu? Au reuşit pentru că maşina era MINI, dacă era una mare s-ar fi blocat în trafic şi filmul dura mai puţin. Iată trei motive pentru care am votat MINI".

Sondajul, patronat de prof. Stephen Hawking

MINI a fost la un singur procent de voturi în urma câştigătorului categoriei "Invenţii ale Trecutului", Maşina Universală a lui Alan Turing, care este considerată baza teoretică pentru toate computerele din prezent.

Organizatorii au făcut astfel încât votul a avut loc în perioada în care a fost organizată Săptămâna Naţională a Ştiinţei şi Ingineriei, perioadă în care s-a dorit generarea unui interes deosebit pentru ştiinţă şi tehnologie, în special în rândul tinerilor.

Prof. Stephen Hawking de la Universitatea Cambridge, celebrul astrofizician de talie mondială, a fost cel care a patronat sondajul "Marile Invenţii Britanice".

MINI Countryman: 250.000 de automobile în mai puţin de trei ani

Modelul MINI Countryman cu numărul 250.000 a părăsit linia de asamblare din Graz (Austria), unde se află uzina partenerului de producţie şi dezvoltare Magna Steyr, la data de 12 martie 2013.

La doi ani şi jumătate de la debutul comercializării, modelul din segmentul compact premium a atins deja acest important punct de referinţă în producţie.

Lansarea MINI Countryman a însemnat intrarea mărcii premium din Marea Britanie într-un segment nou, iar primul MINI cu patru uşi, cu un hayon generos, cu până la cinci locuri şi, opţional, cu tracţiune integrală a adus noi categorii de clienţi mărcii.

"Cererea deosebită la nivel global pentru MINI Countryman reprezintă o dovadă convingătoare a strategiei riguroase de expansiune care este implementată pentru marca MINI", a declarat Harald Krüger, membru al Consiliului Director BMW AG, MINI, Motorcycles, Rolls-Royce, Aftersales BMW Group.

Primul model cu patru uşi

Modelul MINI Countryman cu numărul 250.000 a ieşit din linia de asamblare a fabricii la puţin timp după ce a început producţia MINI Paceman, al şaptelea model din portofoliul mărcii, care este realizat tot la Graz, în Austria.

În cei peste 50 de ani de istorie a mărcii, MINI Countryman este primul model dotat cu patru uşi, cu un hayon generos, cu până la cinci locuri şi cu un portbagaj cu utilizare variabilă, al cărui volum variază între 350 şi 1.170 de litri.

Modelul beneficiază de un plus de funcţionalitate, precum şi de echilibrul între agilitate şi confortul care iese în evidenţă de-a lungul călătoriilor lungi.

Sistem de tracţiune integrală ALL4

Un rol important în transformarea MINI Countryman într-un talent multilateral este reprezentat de o inovaţie la transmisie - este primul MINI care poate dispune opţional de sistem de tracţiune integrală ALL4.

Conducătorul se poate aventura în excursii off-road graţie distribuţiei variabile a puterii între puntea faţă şi cea spate permite, care deschide o nouă abordare a sentimentului de karting pe care îl oferă MINI.

ALL4 poate fi comandat în prezent ca opţiune pentru MINI Cooper S Countryman (135 kW/184 CP), MINI Cooper SD Countryman (105 kW/143 CP) şi MINI Cooper D Countryman (82 kW/112 CP).

Mai mult, abilitatea remarcabilă a versiunii MINI John Cooper Works Countryman, care dispune standard de tracţiune integrală, face ca acesta să urce mai sus pe scara performanţelor.

Tracţiunea integrală permite ca puterea motorului demn de curse (160 kW/218 CP) să fie transformată în plăcere extremă a condusului, cu siguranţă maximă în orice situaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport