Minerii din Valea Jiului se pregătesc de grevă generală

Nemulţumiţi de contractul colectiv de muncă şi intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara, nu mai puţin 1.800 de mineri din Valea Jiului, judeţul Hunedoara, au semnat pentru declanşarea unei greve generale.
Mineri în subteran.
Mineri în subteran. (Epoch Times România)

Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că minerii de la Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, precum şi angajaţi de la Electrocentrale Deva au semnat pentru declanşarea grevei generale.

"Avem nedefinitivată situaţia, dar mâine vom şti cu exactitate numărul de semnături. Oricum, ele depăşesc cifra de 1.800, iar pentru declanşarea grevei generale sunt necesare 1.600. Rămâne să vedem dacă în relaţia cu angajatorul, ţinând cont de revendicările salariaţilor, ajungem la o înţelegere sau nu. Dacă nu ajungem la o înţelegere, atunci, conform legii, vom notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă şi angajatorul, apoi vom declanşa greva de avertisment şi apoi greva generală", a declarat Petre Nica.

Potrivit şefului Sindicatului Muntele, nemulţumirile minerilor sunt legate în special de contractul colectiv de muncă, mai precis de trei prevederi care fac referire la sporul de periculozitate, masa caldă şi tichetele de masă.

"Acum sporul de periculozitate este de 900 de lei, tichetele se acordă câte unul pentru fiecare post prestat, iar masa caldă este pentru cei care îşi desfăşoară munca sută la sută în subteran", a explicat Petre Nica.

Minerii au temeri şi în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă având în vedere recenta intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.