Miliţie irakiană avertizează forţele de securitate să nu se apropie de bazele americane, începând de duminică

Iranierni ţinând doliu după asasinarea gen. Quaseem Soleimani
Iranierni ţinând doliu după asasinarea gen. Quaseem Soleimani (Tauseef Mustafa/AFP/Getty Images)

Miliţia irakiană controlată de Teheran, Kataib Hezbollah, care se află în centrul tensiunilor dintre SUA şi Iran, care au culminat cu omorârea proeminentului general iranian Qasem Soleimani, a avertizat sâmbătă forţele de securitate irakiene să evite bazele armatei americane din Irak, începând de duminică.

"Forţele de securitate trebuie să stea departe de bazele americane la o distanţă de peste o mie de metri începând de duminică seara", a transmis postul Al-Mayadeen, citând un lider al miliţiei.

Sâmbătă baza Aeriană Balad, care găzduieşte militari americani, aflată în nordul Bagdadului, a fost lovită de două rachete katiuşa. Anterior, agenţia a spus, citând poliţia, că o rachetă similară a aterizat în Zona Verde, puternic fortificată, din apropierea Ambasadei SUA la Bagdad.

Tensiunile au escaladat în Orientul Mijlociu în urma uciderii, vineri, a celui mai influent general iranian, Qasem Soleimani, într-un atac aerian cu drone. În afară de Soleimani, alte 11 persoane au fost ucise în atac, inclusiv un adjunct al miliţiei şiite irakiene Abu Mahdi al-Muhandis.

Oficialii iranieni, în frunte cu Ayatollahul iranian Ali Khamenei, au promis că se vor răzbuna, iar un adjunct al Gărzilor Revoluţionare Iraniene a declarat că poate lovi peste treizeci de baze americane din regiune şi Tel Aviv-ul.

Situaţia din Irak s-a agravat pe 31 decembrie, când protestatarii şiiţi au încercat, cu permisiunea oficialilor irakieni, să ia cu asalt ambasada SUA din Bagdad.

Incidentul a survenit după un atac aerian american asupra unei unităţi a miliţiei Kataib Hezbollah, controlată de Iran. Atacul american a fost un răspuns al asasinării unui contractor civil american care lucra în Irak, efectuată de miliţia Kataib Hezbollah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe