Militar jandarm confirmă acuzaţiile de dare de mită

Chiorean Daniel Gheorghe, militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, şi-a recunoscut vinovăţia încheind un acord cu procurorii militari din cadrul DNA, într-un dosar de dare de mită pentru obţinerea unui post vacant, scos la concurs în cadrul instituţiei, pentru fratele său.
Jandarmi
Jandarmi (Facebook.com/Iulia Modiga)

Dorind să-l “ajute” pe fratele său să promoveze concursul pentru ocuparea unui post vacant de subofiţer administrativ, Chiorean Daniel Gheorghe, la data faptei fost plutonier adjunct în cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj, a intervenit la inspectorul şef al IJJ Cluj şi preşedinte al comisiei de concurs, Popescu Ioan Doru, pentru a înlesni promovarea examenului.

Pe data de 23 septembrie 2016, MAI – IJJ Cluj, a scos la concurs14 posturi vacante de subofiţer, dintre care două posturi de subofiţer administrativ principal – Serviciul Logistic. Concursul consta într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanţelor fizice şi o probă scrisă, şi anume un test scris tip grilă, cu susţinere la aproximativ o lună mai târziu în urma anunţului făcut.

Astfel, Chiorean Daniel Gheorghe l-a abordat pe preşedintele comisiei de concurs, Popescu Ioan Doru, care i-a pretins suma de 1000 de euro, în schimbul celor două variante de răspuns ale testului grilă, pus la dispoziţie cu o zi înaintea susţinerii examenului scris, care a avut loc pe data de 24 octombrie 2016, la sediul IJJ Cluj. În urma testării scrise, fratele fostului plutonier adjunct a obţinut nota maximă, fiind astfel declarat admis.

Ca urmare a începerii urmăririi penale, Chiorean Daniel Gheorghe a încheiat cu procurorii militari un acord de recunoaştere a vinovăţiei de săvârşire a faptelor de dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

“În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an şi 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, reiese din rechizitoriul DNA.

Fostului plutonier adjunct i s-a mai adăugat pedeapsa complementară de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, pe parcursul termenului de supraveghere, iar pentru fostul colonel Popescu Ioan Doru s-a impus măsura asigurăorie a sechestrului judiciar asupra automobilului personal.

Ca urmare, faţă de Chiorean Felician-Cornel, fratele militarului jandarm, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală.

Menţionăm că în cauza de faţă, sunt deferiţi justiţiei fostul plutonier adjunct şef Bojan Vasile, militar jandarm în cadrul IJJ Cluj şi fiica acestuia, Bojan Raluca Delia, pentru infracţiunile de dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Acesta din urmă, i-ar fi oferit de asemenea preşedintelui comisiei de concurs, Popescu Ioan Doru, suma de 2000 euro, pentru a-i facilita fiicei sale promovarea la concursul organizat pentru ocuparea unuia dintre cele două posturi vacante de subofiţer administrativ în cadrul IJJ Cluj.

În rechizitoriu întocmit de procurorii militari se mai menţionează: “Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către candidaţii Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia şi desfiinţarea tuturor înscrisurilor întocmite de către reprezentanţii I.J.J. Cluj cu ocazia susţinerii probei scrise de către cei doi candidaţi precum şi a actelor administrative întocmite ulterior, ca urmare a promovării concursului respective”.