Miliardarul Dan Adamescu şi patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au scăpat de arestul preventiv

Dan Grigore Adamescu, patron firma de asigurări ASTRA
Dan Grigore Adamescu, patron firma de asigurări ASTRA (Epoch Times România)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri seară, eliberarea din arest preventiv a miliardarului Dan Adamescu, precum şi a celor patru judecători Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de corupţie în dosarul privind intervenţii în cauze de insolvenţă. Instanţa a stabilit, în mod definitiv, că se impune înlocuirea măsurii de arest preventiv cu arestul la domiciliu.

Miliardarul Dan Adamescu, omul de afaceri Iosif Armaş şi cei patru judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, au fost trimişi în judecată, la 24 iunie, în stare de arest.

Adamescu a fost arestat preventiv pe 6 iunie a.c. în dosarul în care este suspectat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru a obţine soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă pe care le avea cu firmele sale. Mita ar fi fost dată prin intermediari, respectiv prin avocatul lui Adamescu, care s-a sinucis odată ce DNA a început audierile în acest caz, aruncându-se în faţa metroului.

Cei patru judecători acuzaţi de luare de mită au fost arestaţi conform unei decizii luate în 20 mai de Curtea de Apel Bucureşti. Mircea Moldovan este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi şapte fapte de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, Ion Stanciu este acuzat de două fapte de luare de mită, dintre care una în formă continuată (şapte acte materiale), iar Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru sunt acuzaţi de luare de mită.

Judecătorii sunt acuzaţi că primeau sume de bani cuprinse între 10 şi 15.000 de lei pe lună sau că acceptau mită în bunuri precum carne, faină, cherestea sau haine pentru a pronunţa soluţii favorabile în diferite dosare.

„Cei patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale”, precizează procurorii DNA.

Omul de afaceri Iosif Armaş, inculpat şi el în acelaşi dosar este acuzat de trei fapte de dare de mită.

Procurorii i-au trimis de asemenea în judecată şi pe practicienii în insolvenţă Angela Monica Borza, acuzată de complicitate la două fapte de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ilie Preda, acuzat de dare de mită şi de patru fapte de complicitate la luare de mită în formă continuată, Cristina Elena Popa (fostă Cândea) acuzată de şapte fapte de dare de mită, Emanoil Postelnicu acuzat de două fapte de dare de mită şi Gabriel Hanganu, acuzat de patru fapte de dare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne