Mike Pompeo: SUA investighează dacă virusul Wuhan vine de la Institutul de Virologie Wuhan

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez nu a lăsat oamenii de ştiinţă din străinătate să intre în Institutul de Virologie din Wuhan, care se află acum în centrul unei anchete a oficialilor americani ca posibilă sursă a virusului Wuhan, potrivit secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

„Ştim că nu li s-a permis oamenilor de ştiinţă din lume să intre în laborator pentru o evaluare care să aibă loc acolo, despre ce s-a întâmplat acolo, despre ce se întâmplă acum acolo, în timp ce vorbim”, a spus Pompeo în cadrul interviului acordat gazdei Hugh Hewitt, la un post de radio.

„Occidentalii încă nu au avut acces la această unitate, astfel încât să putem evalua corect cum a pornit virusul şi cum s-a răspândit în toată lumea”.

Administraţia americană a declarat în ianuarie şi în februarie că este gata să trimită echipe de experţi în China pentru a avea acces la focar şi a analiza situaţia din teren, inclusiv să poată măsura transmisibilitatea, dar oferta a fost respinsă de fiecare dată. China a permis până la urmă, la jumătatea lunii februarie, unei echipe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să intre în ţară. Doi oameni de ştiinţă americani au făcut parte din echipă. Rezultatul a fost un raport compus în colaborare cu China, care lăuda în mod repetat răspunsul la epidemie al regimului comunist chinez.

"Nu avem încă un răspuns cu privire la originea precisă" a virusului, a declarat Pompeo pentru Hewitt. "Dar ce ştim este că primele cazuri au apărut la câţiva kilometri de Institutul de Virologie din Wuhan. Ştim că institutul, primul laborator BSL-4, este locul unde s-au desfăşurat cercetări avansate de virusologie".

În ultimele zile, oficialii americani superiori au confirmat pentru prima dată că Statele Unite examinează posibilitatea ca originea coronavirusului să fie Institutul de Virologie Wuhan.

Întrebat despre teorie, preşedintele Donald Trump a prezentat un raport vineri: „analizăm această posibilitate”.

„Mulţi oameni cercetează acest lucru. Se pare că are sens”, a declarat preşedintele american în cadrul unei conferinţe de presă despre virusul Wuhan la Casa Albă. „Sunt multe investigaţii în desfăşurare şi vom afla adevărul.”

Regimul de la Beijing a luat numeroase măsuri pentru muşamalizarea adevărului despre virus timp de mai multe săptămâni după izbucnirea focarului, potrivit documentelor interne obţinute de Epoch Times.

„Tot ce pot spune este că indiferent de unde a venit, a venit din China, şi, până la urmă, acum 184 de ţări suferă din această cauză. Şi este foarte rău, nu-i aşa? Acest lucru s-ar fi putut opri foarte rapid tocmai când începuse”, a spus Donald Trump vineri la conferinţa de presă.