Mike Pompeo: Jim Mattis "complet pe lângă" în critica adusă politicii "America First" a administraţiei Trump

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat, miercuri, pentru Fox News că opinia fostului secretar al apărării, James Mattis, este „complet greşita”, atunci când cere eliminarea politicii „America First” din strategia de securitate naţională.

„Îl respect foarte mult pe Jim, dar greşeşte în această privinţă”, a declarat Pompeo pentru gazda „Raport Special”, Bret Baier, pe 24 noiembrie.

Mattis a co-semnat un articol intitulat „Apărarea în profunzime”, publicat de Foreign Affairs pe 23 noiembrie. Articolul susţinea că securitatea SUA depinde de alianţe mai mult ca oricând şi a cerut eliminarea conceptului „America First” din viitoarea strategie de securitate naţională. .

„'America First' a însemnat 'America singură'. Acest lucru a afectat capacitatea ţării de a aborda problemele înainte de a ajunge pe teritoriul SUA şi a agravat astfel pericolul pe care îl reprezintă ameninţările emergente”, a scris Mattis în articol.

Pompeo a spus că are o „mare îndoială” că „America First” înseamnă „America singură”. El a spus că „America First” se bazează pe faptul că atunci când America este sigură şi prosperă, atunci devine o forţă a binelui pentru toţi.

„V-aş spune că aliaţii noştri japonezi sau colegii sud-coreeni, sau colegii indieni sau colegii australieni ştiu cu toţii că politica „Pivotul către Asia” [prin care administraţia Obama susţinea că va contracara acţiunile agresive ale regimului comunist chinez preponderent în Asia de sud-est, n.r.] a fost o glumă, dar că Statele Unite sub preşedintele Trump le-au oferit de fapt beneficii reale”.

„America nu era singură”, a subliniat Pompeo.

„Pivot către Asia” a fost controversată strategie a fostului preşedinte Obama pentru Asia de Est, reprezentând o schimbare semnificativă a politicii externe a Statelor Unite. Strategia a lăsat un vid de putere după retragerea SUA din Orientul Mijlociu şi sfera europeană către ţările din Asia de Est. Golul a fost în parte umplut de Rusia.

Ca răspuns la un comentariu făcut de Linda Thomas-Greenfield, pe care Joe Biden a ales-o pentru a reprezenta SUA la Naţiunile Unite, precum şi a afirmaţiilor că „multilateralismul a revenit”, Pompeo a spus că multilateralismul nu este în interesul valorilor susţinute şi reprezentate de Statele Unite ale Americii.

„Am construit o adevărată coaliţie. O coaliţie care a zdrobit Califatul din Siria, o coaliţie care opune rezistenţă împotriva Partidului Comunist Chinez, o coaliţie care refuză să cedeze în faţa Iranului”, a continuat Pompeo.

„Dezvoltăm coaliţii care oferă de fapt rezultate reale şi reflectă realitatea de pe teren”.

Pompeo a confirmat că echipa sa nu a comunicat cu echipa lui Biden despre o potenţială tranziţie. El a spus pur şi simplu: „Vom face tot ce prevede legea. Vom face ca acest lucru să funcţioneze”.

Când a fost întrebat despre cele mai mari îngrijorări ale sale în cazul în care Joe Biden va ajunge la Casa Albă, Pompeo a spus: „Îi cunosc pe unii dintre aceşti oameni, au avut o viziune foarte diferită. Au trăit într-o lume fantezistă. Ei conduc din spate. Cedau. Sper că vor alege un curs diferit. "

„Sper că vor vedea lucrurile pe care le-am făcut şi că acest lucru a oferit o pace mai mare în Orientul Mijlociu, că a redus riscul din Coreea de Nord, unde am eliminat situaţia foarte tensionată existentă în momentul în care am ajuns în funcţie - şi recunoaşterea faptului că Partidul Comunist Chinez reprezintă o adevărată ameninţare la adresa locurilor de muncă din toată America”, a adăugat Pompeo.

Pompeo a făcut comentariile după o vizită diplomatică în Europa şi Orientul Mijlociu din 13 noiembrie până pe 23 noiembrie.