Mike Pompeo discută la o cină cu un consilier al dictatorului nord-coreean despre summitul Trump-Kim

Mike Pompeo s-a întâlnit în New York cu un consilier apropiat al lui Kim Jong-un, pentru a discuta despre posibilul summit dintre liderul nord-coreean si Donald Trump. SUA face presiuni în vederea unei denuclearizări “ireversibile”, însă Phenianul încă nu şi-a luat un angajament.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, s-a întâlnit miercuri în New York cu Kim Yong-chol, considerat mâna dreaptă a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Ambii oficiali au încercat să salveze ceea ce ar putea fi o întâlnire istorică între preşedintele american Donald Trump şi omologul său Kim Jong un, precizează Deutsche Welle.

Cei doi oficiali au luat cina şi au discutat în New York timp aproximativ 90 de minute, însă detalii privind întâlnirea nu au fost făcute disponibile de niciuna dintre cele două părţi.

Întâlnirea a făcut parte din eforturile diplomatice depuse pentru a asigura desfăşurarea mult anticipatului summit Trump-Kim în Singapore. În timp ce Pompeo şi Kim purtau discuţiile în timpul cinei, echipe de oficiali americani s-au întâlnit cu omologii lor nord-coreeni în Singapore şi în zona demilitarizată coreeană.

Pompeo şi Kim Yong-chol, un fost şef al spionajului nord-coreean şi unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai şefului din Phenian, urmează să poarte o serie de discuţii în cursul zilei de joi pentru a stabili dacă întâlnirea Trump-Kim, iniţial programată pentru 12 iunie, însă ulterior anulată de Trump, poate avea loc.

Mass media sud-coreeană a speculat că invitatul lui Pompeo are asupra sa o scrisoare personală din partea liderului nord-coreean, adăugând că este posibil ca Kim Yong-chol să viziteze Washingtonul pentru a-i înmâna personal scrisoarea lui Trump.

În 26 mai, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a întâlnit cu omologul nord-coreean în satul de armistiţiu Panmunjom, situat la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud.

“Preşedintele Kim şi cu mine am căzut de acord că summitul din 12 iunie ar trebui să aibă succes, iar preocuparea noastră pentru denuclearizarea peninsulei Coreene şi obţinerea unui regim de pace permanent nu ar trebui să fie oprită”, a declarat Moon la o conferinţă de presă în Seul, desfăşurată după acea întâlnire supriză.

De asemenea, o declaraţie difuzată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a confirmat afirmaţiile preşedintelui Moon. KCNA a precizat că dictatorul Kim şi-a exprimat “dorinţa fermă” privind posibilitatea unei întâlniri cu Trump la summitul din iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe