Mike Pompeo denunţă "campania de dezinformare a Chinei" în scandalul virusului Wuhan la G7

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Tensiunile dintre Washington şi Beijing iscate pe marginea scandalului legat de vinovăţia pentru generarea pandemiei care bântuie cinci continente continuă, miercuri, secretarul de stat Mike Pompeo criticând „campania de dezinformare intenţionată” a Chinei legată de „virusul Wuhan”, problemă despre care Pompeo spune că a fost discutată în cadrului întâlnirii virtuale a grupului G7.

Pompeo nu numai că a subliniat dimensiunea „propagandei” Chinei, ci a criticat regimul pentru alimentarea pandemiei prin întârzierea intenţionată şi nechibzuită a transmiterii informaţiilor cruciale către guvernele lumii libere. El a cerut transparenţă în discuţiile sale cu liderii G7, potrivit Reuters.

„Asta înseamnă transparenţă deplină a tuturor, inclusiv a Partidului Comunist Chinez. Aceasta este o provocare continuă, avem în continuare nevoie de informaţii corecte din partea Partidului Comunist Chinez despre ce se întâmplă acolo, a spus el, totodată respingând ceea ce el a descris drept „teorii idioate” din partea unor înalţi oficiali chinezi.

Unii dintre oficialii chinezi ai Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv purtătorul de cuvânt, au aruncat săptămânile trecute în spaţiul public afirmaţii conform cărora virusul Wuhan a fost creat şi răspândit dintr-un laborator al armatei americane ca armă biologică împotriva Chinei.

„Fiecare dintre naţiunile care au fost la această întâlnire în această dimineaţă a fost profund conştientă de campania de dezinformare a Partidului Comunist Chinez care încearcă să abată atenţia de la ceea ce a avut loc cu adevărat aici”, a adăugat Pompeo.

El a susţinut că naţiunile G7 - din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia - sunt de acord cu aprecierea sa că eforturile chineze au ca scop răspândirea dezinformării „continue” pe social media.

Evoluţia are loc pe măsură ce oficialii din domeniul sănătăţii devin tot mai îngrijoraţi de falsele pretenţii ale regimului de la Beijing legate de victoria asupra epidemiei de virus Wuhan, având în vedere că numărul potenţial mare de cazuri asimptomatice nu sunt înregistrate.

"Excluderea persoanelor fără simptome din statisticile sale oficiale privind numărul cazurilor de virus Wuhan confirmate reînnoieşte întrebările dacă faptul că focarul a fost într-adevăr controlat", relatează Bloomberg.

"Autorităţile locale din Wuhan - oraşul în care a apărut virusul pentru prima dată - şi-au apărat practica de a nu număra astfel de cazuri, după ce revista locală Caixin a raportat că în oraş existau zilnic cazuri asimptomatice."

Pericolul este că Beijing-ul doreşte să ridice mai multe carantine din ţară, în special călătoriile în provincia Hubei, care a fost deja deschisă, ceea ce ar fi prematur şi ar putea genera un nou val de îmbolnăviri.