Mii de sârbi ies din nou pe străzi pentru un protest împotriva preşedintelui Vucic

Aleksandar Vucic (Presedinte al Serbiei),
Aleksandar Vucic (Presedinte al Serbiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Peste 10.000 de oameni au protestat sâmbătă în Belgrad împotriva administraţiei preşedintelui Aleksandar Vucic, potrivit RFE/RL.

Sunt cele mai recente dintr-o serie de proteste desfăşurate în ultimele opt săptămâni împotriva lui Vucic şi a politicilor Partidului său Sârb Progresiv (SNS) faţă de mass media şi reformele electorale.

Protestele au fost organizate de Alianţa pentru Serbia, o grupare de aproximativ 30 de partide şi organizaţii din opoziţie. Manifestanţii au purtat sâmbătă insigne pe care era scris mesajul „A început”, în timp ce scandau slogane precum „Vucic, hoţul!”.

„Singura noastră cerere este aceea ca acest regim malefic să dispară”, a declarat Branislav Trifunovic, un actor care s-a adresat mulţimii din Belgrad. „Dorim alegeri, dar libertatea trebuie să fie pe primul loc.”

Anterior, Vucic a afirmat că nu va ceda cererilor opoziţiei pentru aplicarea de reforme la sistemul electoral sau pentru extinderea libertăţii mass mediei „nici dacă ar ieşi cinci milioane de oameni pe străzi”.

Protestele s-au răspândit şi în alte oraşe ale Serbiei şi, de asemenea, vineri au fost organizate evenimente similare în cel de-al doilea oraş al ţării, Novi Sad, în oraşul sudic Nis şi în alte câteva localităţi.