Mii de ruşi protestează împotriva reducerilor cheltuielilor pentru sănătate



Ruşii protestează în Moscova împotriva reformei sănătăţii, 30 noiembrie 2014.
Ruşii protestează în Moscova împotriva reformei sănătăţii, 30 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Mii de ruşi au protestat duminică în Moscova şi în alte oraşe împotriva reformelor pentru sănătate care includ închiderea de spitale şi reducerea locurilor de muncă.

Doctorii, sindicaliştii şi susţinătorii unor partide din întregul spectru politic au luat parte la proteste, în ciuda frigului pătrunzător.

Autorităţile susţin că reformele pot îmbunătăţi serviciile medicale prin concentrarea specialiştilor în spitale mai bune, dar doctorii se tem că aceste reforme urmăresc doar să economisească bani.

Bugetul Rusiei este sub presiune datorită preţurilor reduse la petrol şi datorită sancţiunilor impuse de Vest.

Săptămâna trecută, ministrul rus al finanţelor Anton Siluanov a declarat că scăderea preţurilor la petrol costă Rusia 100 de miliarde de dolari pe an.

Acesta declarat că sancţiunile occidentale – impuse de SUA si Uniunea Europeana după anexarea peninsulei Crimea de către Rusia şi intensificate datorită rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei – costă Rusia aproximativ 40 de miliarde de dolari.

De asemenea, rubla rusească a coborât vineri la un nou minim istoric în raport cu dolarul, apropiindu-se de pragul de 50 de ruble pentru un dolar, după decizia OPEC de a-şi menţine nemodificat plafonul de producţie.

Manifestanţii au mărşăluit prin capitală şi au afişate bannere. Câţiva manifestanţi s-au îmbrăcat în “Doamna cu Coasa” sau au purtat pe umeri sicrie pentru a reprezenta moartea sistemului de sănătate.

Poliţia a declarat că numărul manifestanţilor a fost de 1.500, dar martorii au estimat că numărul lor a fost de cel puţin 3.000.

Protestele au avut loc după o demonstraţie mai mică în Moscova în 2 noiembrie, descrisă ca fiind primul protest social în Rusia pe parcursul unui deceniu.

De asemenea, duminică au avut loc proteste mai mici în St. Petersburg, Vladivostok şi alte oraşe.

Autorităţile susţin că aceste schimbări sunt necesare pentru a moderniza un sistem învechit şi ineficient şi pentru a facilita o promisiune făcută înainte de alegeri de către preşedintele rus Vladimir Putin de a creşte salariile doctorilor.

Totodată, reformele ar putea duce la reducere a circa 10.000 de posturi de doctori şi la închiderea a aproximativ 28 de spitale şi clinici la începutul anului următor.