Mii de ruşi au cerut pacea cu Ucraina pe străzile Moscovei

Proteste anti-război în Moscova, 21 septembrie 2014
Proteste anti-război în Moscova, 21 septembrie 2014 (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Mii de oameni au cerut pace cu Ucraina în cadrul unui miting ţinut la Moscova duminică. Participanţii au fost bătrâni, tineri şi familii, dar şi facţiuni organizate, s-au plimbat scandând slogane pentru pace – cel mai simplu dintre ele fiind ”Nu războiului!”.

Participanţii, mulţi purtând într-un fel sau altul culorile Ucrainei, s-au plimbat pe trotuarele bulaverdelor fiind păziţi de un efectiv impresionant de poliţie. Alţii au adus obiecte făcute de mână care simbolizează dorinţa de oprire a sângelui vărsat pe front, returnarea Crimeei şi dezaprobarea faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Marşul a reuşit să adune pe lângă demonstranţii iniţiali şi mulţi trecători curioşi.

Oamenii s-au oprit să facă fotografii şi să-i aplaude pe demonstranţi. Pe unii cu bannere comice şi satirice cum ar fi ”Putin, eroul nostru”, dar şi pe cei cu cereri serioase adresa preşedintelui: ”Putin, opreşte agresiunea militară şi politică din Ucraina”.

Marşul este a doua demonstraţie pentru pace din acest an din Rusia, dar prima de când au început ostilităţile din Crimeea.

Naţiunile occidentale au acuzat Rusia de furnizarea de tancuri şi trupe separatiştilor. În Rusia, oficialii au negat acuzaţiile, iar media a conturat un portret cu totul diferit de opinia occidentului – unul în care rebelii luptă pentru a apăra drepturile minorităţilor împotriva guvernului "fascist" de la Kiev.

Sondajele arată că politica Kremlinului faţă de Ucraina este apreciată de un număr covârşitor de mare în Rusia.

Protestatarii pro-separatişti au fost prezenţi duminică cu un mesaj adresat celor prezenţi la marşul pentru pace: ”Marşul trădătorilor”. Pro-separatiştii au fost bine păziţi de către forţele de ordine, dar mesajele lor tot au ajuns să sensibilizeze iubitorii de pace.

Câţiva protestanţi au răspuns pro-separatiştilor cu diferite mesajele: ”Iartă-ne, Ucraina!”, sau ”Amintiţi-vă să stingeţi televizorul!”.

Totuşi, mulţi s-au temut că marşul nu va fi foarte eficient. Au sperat că vor fi 50.000, dar forţele de oridine au estimat că au fost în jur de 5.000 de oameni prezenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe