Mii de românii din străinătate s-au alăturat protestatarilor din ţară (video)

Adoptarea ordonanţelor de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale, nu a rămas fără reacţii nici în străinatate. Protestatarilor din ţară li s-au alăturat românii din Londra, Paris, München, Dublin, Helsinki, Viena, Luxemburg, Belfast, Oslo şi Edinburgh.
Protest masiv împotriva ordonanţelor de urgenţă la Londra
Protest masiv împotriva ordonanţelor de urgenţă la Londra (Manuel Cheţa‎ / Facebook)

Mii de români din străinătate au ieşit miercuri seara în stradă pentru a cere guvernului să anuleze dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu pe care a adoptat-o marţi noaptea. Ordonanţele adoptate de guvernul dominat de social-democraţi au fost condamnate dur de Comisia Europeană, care a notat că lupta împotriva corupţiei în România trebuie „avansată, nu subminată”.

În Romania, circa 300.000 de români au ieşit în stradă. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Bucureşti, în faţa sediului guvernului, păzit de numeroşi jandarmi. În cursul serii, mulţimea a fost estimată de Jandarmeria română la peste 135.000 de oameni.

În acelaşi timp s-au desfăşurat proteste la Cluj (35.000 de oameni), Timişoara (20.000 de oameni), Sibiu (15.000 de oameni), Bacău (5.000 de oameni), Iaşi (15.000 de oameni), Craiova (8.000 de oameni) precum şi în multe alte oraşe.

Solidari cu protestatarii din ţară, românii din străinătate au ieşit de asemenea în stradă. Astfel, miercuri seară, la Londra, au protestat în faţa Institutului Cultural Român aproximativ 1.000 de persoane. Sute de români au manifestat şi la Paris, München, Dublin, Helsinki, Viena, Luxemburg, Belfast, Oslo, Edinburgh.

Însă coaliţia majoritară nu dă semne că vrea să răspundă deocamdată presiunilor concertate care au venit atât din stradă, cât şi dinspre partenerii străini ai României. Între timp, reacţiile de indignare se înmulţesc.

Reamintim că ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei şi Olandei au transmis miercuri Guvernului, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa OUG privind Codurile penale, solicitând retragerea acesteia.

"Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, ne exprimăm profunda noastră îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din seara zilei de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie din ultimii 10 ani. Acest act, care contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, a elementelor credibile din societatea civilă şi a îngrijorărilor demonstrate de către cetăţenii români din ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze poziţia României în cadrul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze negativ parteneriatele care stau la baza valorilor comune", se arată în mesajul transmis de Ambasada Franţei în numele tuturor celor 6 state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe