Mii de plângeri împotriva jandarmilor, trimise de români liderilor UE, NATO şi ONU prezenţi în ţara noastră zilele acestea

"Jandarmii care vă protejează zilele acestea în România sunt aceiaşi care, în 10 august 2018, au lovit şi gazat fără menajamente femei însărcinate, copii şi bătrâni care îşi exercitau paşnic dreptul democratic de a protesta", le-au transmis mii de români oficialilor UE, NATO şi ONU.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe (Getty Images)

Peste 4200 de români le-au scris liderilor UE, NATO şi ONU, prezenţi zilele acestea în România, pentru a li se plânge de violenţele comise de jandarmi la protestul diasporei din 10 august. Totodată, cetăţenii le-au cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi secretarului general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, retragerea jandarmilor din misiunile externe, din cauza violenţelor exercitate asupra protestatarilor paşnici în 10 august 2018.

”Jandarmii au încălcat ghidul de bune practici pentru forţele de ordine al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care prevede că dispersarea unei manifestaţii este ultima soluţie a autorităţilor. La protestul din 10 august, jandarmii au intervenit în forţă, au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă, fără să ia în calcul că expun mii de oameni de toate vârstele, paşnici, inclusiv copii, bătrâni şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta”, se arată în scrisoarea trimisă prin e-mail de peste 4200 de români, la iniţiativa comunităţii Declic.

Scrisoarea comunităţii Declic a fost transmisă către liderii UE, NATO, ONU, OSCE şi Jandarmeria Europeană şi poate fi accesată aici.

”Doamnă Mogherini, domnilor Lacroix şi Stoltenberg, jandarmii care vă protejează zilele acestea în România sunt aceiaşi care, în 10 august 2018, au lovit şi gazat fără menajamente femei însărcinate, copii şi bătrâni care îşi exercitau paşnic dreptul democratic de a protesta. Nu le permiteţi să aibă onoarea de a vă însoţi şi luaţi în calcul mesajul românilor care v-au scris şi vă solicită retragerea jandarmilor din misiunile internaţionale de menţinere a păcii”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic.

Mesajele trimise prin e-mail vin după ce peste 80.000 de cetăţeni au semnat petiţia ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”, în care susţin inclusiv retragerea jandarmilor din misiunile internaţionale NATO, UE, OSCE, după ce jandarmii au agresat, la protestul din 10 august 2018, mii de manifestanţi paşnici.

În acest moment, în urma petiţiei iniţiate de comunitatea Declic, Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat o anchetă şi cere explicaţii statului român pentru violenţele de la protestul diasporei. În luna martie este preconizată finalizarea anchetei ONU, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne