Mii de persoane protestează pe străzile Moscovei împotriva “Ţarului”

Protest la Moscova împotriva deciziei guvernului de a creşte vârsta de pensionare, 29 iulie 2018.
Protest la Moscova împotriva deciziei guvernului de a creşte vârsta de pensionare, 29 iulie 2018. (Captură Imagine)

Mii de persoane au ieşit duminică pe străzile Moscovei pentru a protesta împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin ca urmare a unei propuneri de creştere a vârstei de pensionare în ţară.

Potrivit Reuters, manifestanţii organizaţi de Partidul Libertarian din opoziţie au scandat slogane precum “Putin este un hoţ” şi “Gata cu ţarul”, după ce Kremlinul a propus creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani la bărbaţi şi de la 55 la 63 la femei, însemnând că mulţi nu vor putea să se bucure de pensie într-o ţară unde speranţa de viaţă este de doar 71 de ani.

Propunerea legislativă urmăreşte să întărească finanţele guvernului, pe fondul situaţiei economice negative din ţară. Un sondaj recent a arătat că aproximativ 90% dintre cetăţeni se opun ideii, în timp ce o petiţie online pentru blocarea propunerii a strâns numai 3 milioane de semnături.

Aproximativ 6.000 de persoane au participat la protestul de duminică, conform ONG-ului White Counter, deşi autorităţile au estimat numărul participanţilor la aproximativ 2.500. Poliţia a arestat doi dintre organizatorii protestului.

“Dacă vârsta de pensionare este mărită, fiecare cetăţean al Rusiei va fi jefuit de peste un milion de ruble (16.000 de dolari) şi acest lucru este inacceptabil”, a afirmat activistul Serghei Udalţov pentru Associated Press.

Putin, care anterior a promis că nu va creşte vârsta de pensionare, a încercat să se distanţeze de propunere, dar a indicat că astfel de măsuri vor fi în cele din urmă necesare.

“Va trebui să acţionăm nu pe baza emoţiilor, ci pe baza evaluării reale a condiţiilor şi perspectivelor economice şi a dezvoltării sferei sociale”, a precizat liderul rus.

Când a prezentat proiectul, premierul rus Dmitri Medvedev a susţinut că schimbările vor fi implementate treptat începând cu 2019 şi vor ajuta la creşterea pensiei medii a ţării, care încă este echivalentul a doar 229,52 de dolari americani.

Medvedev a prezentat propunerea în ajunul Cupei Mondiale de Fotbal şi mulţi au acuzat guvernul că a încercat să distragă atenţia cetăţenilor de la planurile guvernamentale. În aceeaşi zi, guvernul rus a anunţat de asemenea că va creşte impozitul pe venit de la 18 la 20%, o politică care, de atunci, a fost trecută prin camera superioară a Parlamentului înainte să fie transformată în lege.

Măsura a afectat în mod negativ ratingul de popularitate al lui Putin, la patru luni după ce a câştigat un nou mandat prezidenţial care va expira în 2024.

Alegerile prezidenţiale au fost criticate de observatori independenţi care au menţionat faptul că a fost închis cel mai proeminent candidat din opoziţie, Alexei Navalnîi, precum şi multe nereguli electorale, printre care introducerea de buletine de vot false în urne sau propagandă pro-Putin la secţiile de votare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe