Mii de israelieni în Tel Aviv demonstrează în favoarea unei soluţii cu două state

Aproximativ 15.000 de israelieni au protestat în Tel Aviv cerând să se avanseze în soluţionarea variantei cu două state, la aproape 50 de ani de când Israelul a ocupat teritoriile palestiniene. Liderul opoziţiei Isaac Herzog a declarat că au fost irosite multe şanse.
Miting desfăşurat în Piaţa Rabin din Tel Aviv în favoarea soluţiei cu  două state la conflictul israeliano-palestinian, 27 mai 2017.
Miting desfăşurat în Piaţa Rabin din Tel Aviv în favoarea soluţiei cu două state la conflictul israeliano-palestinian, 27 mai 2017. (Captură Foto)

Mii de susţinători israelieni ai unui stat palestinian alături de Israel, inclusiv grupul neguvernamental Peace Now, au aflat de mesajul scris al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas că a sosit timpul ca ambele popoare să trăiască “împreună în armonie”.

Mesajul a fost citit la mitingul din Tel Aviv, unde s-au prezentat 15.000 de persoane, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz.

“Este timpul să trăim împreună în armonie, securitate şi stabilitate", a fost citat Abbas.

Oportunităţi ratate

Participând la mitingul de sâmbătă seara ce a avut loc în Piaţa Rabin din Tel Aviv, liderul Partidului Muncii din opoziţie, Isaac Herzog, l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că răspândeşte frica şi că a ratat mai multe oportunităţi pentru o soluţionare paşnică a conflictului ce durează de câteva decenii – o soluţie bazată pe ideea creării a doua state.

La începutul acestei săptămâni, Netanyahu l-a primit pe preşedintele american Donald Trump, care a vizitat Zidul Plângerii din Ierusalimul de Est dar s-a întâlnit şi cu Abbas în Betleem în Cisiordania, fără a face o menţiune specială a sistemului cu două state.

În iunie 1967, Tel Aviv-ul a capturat Cisiordania şi Ierusalimul de Est de la Iordania, în timpul aşa-numitului Război de Şase Zile desfăşurat între Israel şi o alianţă formată din statele învecinate Siria, Egipt şi Iordania.

Anexarea ulterioară a Ierusalimului de Est nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Palestinienii revendică partea estică a oraşului ca viitoare capitală a anticipatului lor stat.

Guvernul de dreapta al premierului Netanyahu a promovat construirea de colonii în Cisiordania în ciuda obiecţiilor juridice internaţionale, ridicând numărul de colonişti la peste 400.000.

Mitingul de sâmbătă din Israel a coincis cu începerea Ramadanului şi cu sfârşitul unei greve a foamei în caare au fost implicaţi sute de deţinuţi palestinieni în închisorile israeliene.

Procesul de pace din Orientul Mijlociu a fost blocat din aprilie 2014 când negocierile indirecte conduse de fostul secretar de stat american John Kerry s-au prăbuşit.