Mii de chinezi protestează lângă "conclavul" politic al regimului chinez

Zhongnanhai, centrul puterii politice a regimului comunist chinez, 11 aprilie 2012 în Beijing.
Zhongnanhai, centrul puterii politice a regimului comunist chinez, 11 aprilie 2012 în Beijing. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

În timp ce liderii chinezi s-au adunat pentru a dezbate politicile naţionale în spatele uşilor închise ale unui hotel din Beijing păzit de Armata Populară de Eliberare, mii de persoane din toată China se adună în Beijing – dar nu pentru a celebra evenimentul de anvergură naţională, ci pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de Partid.

”În jurul orei 10 a.m. peste zece mii de persoane se aliniau” (pentru proteste), a declarat Wang Jing, un activist pentru drepturile omului din provincia Jilin, făcând referire la Biroul de Stat pentru Scrisori şi Apeluri, unde petiţionarii au dreptul legal de a face apel împotriva greşelilor statului.

”De fiecare dată când partidul are o întâlnire importantă, fiecare petiţionar vrea să meargă la Beijing, sperând cumva că guvernul îi va asculta şi rezolva îngrijorările”, a declarat Wang, într-un interviu telefonic pentru Epoch Times.

Evenimentul naţional vizat este a patra sesiune plenară a Comitetului Central al celui de-al 18-lea Congres Popular Naţional – cea mai mare întâlnire a liderilor Partidului Comunist Chinez din acest an.

”Am mers până pe partea vestică a [sediului conducerii PCC] Zhongnanhai şi este foarte bine păzit... există mii de interceptori”, a declarat Zhang Baozhu, într-un interviu pentru Epoch Times.

”Poliţia verifică documentele de identitate şi dacă realizează că o persoană este petiţionar, ei îl vor împinge cu forţa într-o maşină”, a adăugat acesta.

”Am strigat ‘Jos corupţia’ şi poliţia m-a tras într-o maşină şi m-a dus la staţia de poliţie”, a declarat Zhang.

Interceptorii' poliţiei sunt practic tâlhari plătiţi – indivizi trimişi de guvernele locale să-i răpească pe oamenii veniţi la Beijing din zonele respective pentru a-i preveni să protesteze.

”Am fost în detenţie de 7 sau 8 ori şi de fiecare dată guvernul local cheltuie 13.500 de yuani [2.205 dolari] pentru a mă duce înapoi”, a declarat Zhang. ”Astfel că zeci de mii de yuani au fost folosiţi numai pentru mine. Dar guvernul încă nu este dispus să mă ajute”.

Zhang a declarat că poliţia a răpit-o şi a dus-o către un centru de psihiatrie local, iar apoi i-au demolat casa de 1.300 de metri pătraţi, în 2004. De atunci, aceasta a călătorit frecvent în Beijing pentru a protesta.

”În prezent represiunea în Beijing este foarte severă. Tacticile antiteroriste sunt folosite împotriva petiţionarilor de parcă sunt vreun fel de terorişti”, a declarat Lu Qiumei, un petiţionar din oraşul Linyi, provincia Shandong, într-un interviu telefonic cu New Tang Dynasty Television.

Huang Qi, editor al 64 Tianwang, un binecunoscut site pentru drepturile omului din China, a declarat că un număr mare de petiţionari au încercat să meargă la Hotelul Jingxi, în care liderii chinezi desfăşoară o adunare politică, însă toţi au fost luaţi de la faţa locului de poliţie.

”Sunt aproximativ 6.000 de petiţionari la Zhongnanhai”, a declarat Huang, citat de Radio Free Asia, pe 20 octombrie.