Mii de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au protestat. Directorul Ciurel şi Victor Ponta vizaţi

Rovinari
Rovinari (Wikipedia.ro)

În jur de 4000 de mineri şi energeticieni angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au ieşit joi în stradă scandând împotriva directorului CEO, Laurenţiu Ciurel şi a premierului Victor Ponta, relatează pandurul.ro.

Potrivit sursei citate, salariaţii CEO au protestat timp de o oră şi jumătate în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, strigându-şi nemulţumirea faţă de directorul Laurenţiu Ciurel, pe care îl acuză că în cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabilă într-o societate cu risc de insolvenţă, faţă de conducerea (PSD) a judeţului şi, nu în ultimul rînd faţă de premierul Victor Ponta. Finalul mitingului a fost marcat de mesajul "Greva Generală!"

Angajaţii Complexului Energetic acuză că din cauza managementului, fondul de salarii a scăzut, iar conducerea companiei propune două mii de concedieri, o mie de externalizări şi reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri şi prime.

În viziunea protestatarilor, principalul vinovat este premierul Ponta, pentru că ar fi cel care ar gira actuala conducere a Complexului Oltenia: "să vină Ponta“ şi "Jos, Ponta, jos, că eşti mincinos", au strigat cei patru mii de gorjeni la mitingul de joi.

Conform pandurul.ro, sindicatele au depus o cerere la prefectură prin care solicită oficial intervenţia ministrului energiei Andrei Gerea.

"Pentru că zece lideri cu sindicate mai mari sau mai mici au semnat acorduri cu administraţia CEO, sindicalistul Constantin Cretan a propus constituirea unui sindicat majoritar şi reprezentativ la CE Oltenia pentru a evita astfel de trădări. "Administraţia se laudă că are în spate 8.000 de salariaţi, dar are în spate doar liderii pe care i-a cumpărat. Preşedintele SMEO e Ciurel, iar preşedinte executiv e Ruşeţ. Jos Mafia", a declarat sindicalistul Petre Mămăligă.

Reamintim ca şi în urmă cu o lună, cinci mii de angajaţi ai CEO au protestat joi în faţa sediului Diviziei Miniere din centrul municipiului Târgu-Jiu, nemulţumiţi de intenţia administraţiei Complexului Energetic Oltenia de a le reduce cu 20% fondul de salarii şi de a le tăia primele şi sporurile.

Reamintim că CEO, companie cu aproape 19.000 de angajaţi şi cu mari probleme de eficienţă, a anunţat pe 23 ianuarie că va reduce din cheltuielile de personal, în caz contrar existând pericolul insolvenţei. Măsurile de austeritate ar fi fost determinate, potrivit managementului CEO, de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Potrivit sindicaliştilor, situaţia dificilă a complexului se datorează însă managementului defectuos şi lui Victor Ponta.

"Am ajuns să pierdem jumătate din veniturile pe care le aveam cu doi ani în urmă. Victor Ponta este principalul vinovat pentru că girează la cârma companiei acest incompetent (managerul Laurenţiu Ciurel - n.r.) şi cred eu că girează numai de frică că acest om se va duce la DNA aşa cum a făcut-o acum două zile (când a dat declaraţii în dosarul lui Toni Greblă - n.r.) şi va turna afacerea Şova Eu cred că lui Ponta îi este frică de Ciurel în momentul de faţă şi nu mai are curajul să-l schimbe din funcţie", declara pe 6 februarie vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Constantin Mitrescu, citat de Hotnews.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.