Mihnea Costoiu: ”Măgurele - oraş al ştiinţei, Măgurele - oraşul luminilor extreme”
Ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) a avut loc vineri, pe platforma de cercetare Măgurele.
La eveniment au participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în MEN Tudor Prisecaru şi Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN - HH).
Costurile proiectului sunt acoperite de Uniunea Europeană în proporţie de 83%, restul urmând a fi asigurat de statul român. Ambele echipamente mari, sistemul laser si cel de producere a fascicolului gama, depăşesc cu mult cele mai performante astfel de sisteme existente in prezent - spune ministrul pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu.
În context, a declarat că este o zi istorică pentru cercetarea românească "şi îndrăznesc să spun şi pentru societatea românească".
Mihnea Costoiu a adăugat că proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) va fi în perspectiva anului 2017 cea mai avansată infrastructură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme şi va fi distribuită în trei locaţii: România, Cehia şi Ungaria. Toate aceste trei centre vor avea componente de bază, laseri care emit cursuri ultra scurte de foarte mare putere.
Centrul de la Măgurele va avea în plus un instrument care va furniza lumină invizibilă, un fascicul de radiaţie gamma cu caracteristici unice în lume la data la care va fi pus în funcţiune.
Înfiinţarea primului centru european de cercetare pe platforma de la Măgurele vine ca o recunoaştere a potenţialului ştiinţific deosebit al acesteia dar şi ca o obligaţie pentru menţinerea şi creşterea standardelor de calitate în cercetare şi în educaţie, ca un factor suplimentar de educaţie pentru cercetători care deja îşi desfăşoară activitatea aici şi un punct de referinţă pentru comunitatea ştiinţifică şi pentru societatea românească în general.
"Ce insemana ELI? Înseamnă investiţii de peste 300 de milioane de euro şi este o oportunitate extraordinară pentru România. Vorbim de un proiect de anvergură europeană care aduce faimă şi fonduri României. ELI va putea să concentreze investiţii publice şi private de peste 1 miliard de euro. Realizarea acestui proiect va conduce la dezvoltarea pe orizontală a zonei, servicii conexe şi multe alte infrastructuri. Această infrastructură este unică în Europa ca facilitate ştiinţifică. Este un proiect la frontiera ştiinţifică şi tehnologică.
Invenţiile şi inovaţiile pe care ELI le face posibile se vor regăsi în economie sub forma unor metode şi tehnici noi de producţie dar şi a unor aplicaţii tehnologice de interes pentru mediul de afaceri, industria farmaceutică, domeniul medical, software, gestionarea deşeurilor etc., cu impact asupra calităţii vieţi. Este vorba de domenii care la nivel mondial înseamnă afaceri de zeci de miliarde anual. ELI înseamnă locuri de muncă" a notat Mihnea Costoiu.
În etapa de construcţie a infrastructurii şi ulterior, peste 200 de cercetători vor fi angajaţi permanent şi apoi cel puţin alte 50 de persoane vor face parte din personalul administrativ. Aproximativ 1.000 de cercetători în fizică, chimie, inginerie, medicină, biologie din centre internaţionale renumite vor veni la Măgurele pentru a lucra în acest proiect.
În anul 2011 Consiliul Investitorilor Străini a plasat ELI în top 5 investiţii în România cu potenţial de a crea peste 13.000 de locuri de muncă: Există perspectiva creării unui cluster hi-tech în jurul ELI.
Instituţii de cercetare interne şi internaţionale, universităţi din ţări din jurul României şi nu numai şi-au manifestat deja interesul pentru efectuarea unor cercetări şi experimente la ELI. Companii internaţionale doresc să valorifice facilităţile unice pentru a dezvolta noi tehnologii şi produse.
Măgurele ca şi oraş va renaşte, va deveni un oraş al tehnologiei. În trecut Măgurele s-a dezvoltat ca un oraş al ştiinţei, al fizicii, dar acum va fi o nouă zonă de creştere, un pol de competitivitate ce va aduce bunăstare nu doar pentru cercetători şi cercetare ci şi pentru locuitorii din împrejurimi. Din practica internaţională raza influenţelor majore directe este în jur de 100 de km. ELI valorifică o istorie aşa cum am spus, pentru că aici la Măgurele a fost creat cel de-al patrulea reactor nuclear din lume, s-au dezvoltat tehnologii nucleare, s-a creat tehnologia de apă grea, cea mai pură apă grea din lume.
În acelaşi timp ELI poate fi generatorul unui coridor tehnologic ce va trece graniţa cu Bulgaria, un impact asupra cooperării transfrontaliere şi implicit asupra strategiei europene a Dunării. Putem vorbi despre un efect în cascadă. Se doreşte crearea la Măgurele a unui proiect strategic integrat: ”Măgurele -oraş al ştiinţei, Măgurele - oraşul luminilor extreme”, care trebuie să se constituie prin participarea tuturor entităţilor publice interesate în vederea dezvoltării unui concept integrat de învăţământ, cercetare, inovare, mediul economic sau de afaceri care să poată fi pus la dispoziţia operatorilor economici, toate acestea ducând la o creştere a productivităţii României şi asigurarea bunăstării cetăţenilor.