Mihail Saakaşvili ajunge în Olanda după expulzarea din Ucraina - agenţia de ştiri ANP

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Fostul preşedintele georgian şi fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakaşvili, se află acum în Olanda, după expulzarea sa din Ucraina, a raportat miercuri agenţia olandeză de ştiri ANP.

Ministerul olandez de Externe nu a putut fi găsit pentru a confirma raportul. Saakaşvili este căsătorit cu o femeie olandeză.

Saakaşvili a fost expulzat luni din Ucraina, după ce susţinătorii săi au afirmat că ar fi fost “răpit” în timp ce lua cina la un restaurant din Kiev. De asemenea, o purtătoare de cuvânt a politicianului georgian a confirmat ulterior că acesta a fost reţinut de bărbaţi necunoscuţi.

Un alt mesaj postat pe pagina de Facebook a politicianului din opoziţie a susţinut că “nu există niciun motiv juridic pentru deportarea sa. Aceasta este o răpire executată de bandiţi ucraineni pentru a scăpa de un opozant politic!”.

Saakaşvili, în vârstă de 49 de ani, a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, înainte să se mute în Ucraina după ce a fost acuzat de fraudă în ţara sa natală. Ulterior, Saakaşvili a devenit guvernator al regiunii ucrainene Odesa şi a primit de asemenea cetăţenie ucraineană, lucru care l-a forţat să renunţe la paşaportul său georgian.

După izbucnirea unei dispute cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, Saakaşvili şi-a pierdut şi naţionalitatea ucraineană, devenind o persoană fără cetăţenie.

De asemenea, Saakaşvili şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a rămâne în Ucraina pentru “a scăpa [ţara] de vechea elită coruptă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe