Mihai Sturzu, despre funcţionarea CNA: "Asistăm la un eşec"

O petiţie semnată de 40.000 de persoane, care cer asanarea mizeriei de pe posturile TV, a generat o serie de dezbateri, inclusiv la nivel parlamentar. Potrivit organizatorului, deputatul Mihai Sturzu, finalitatea acestora ar trebui să fie modificarea cadrului legislativ.
Mihai Sturzu
Mihai Sturzu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Deputatul PSD Mihai Sturzu a organizat miercuri, la Parlament, o dezbatere pe tema rolului CNA şi al televiziunilor din România.

Dezbaterea de astăzi a fost cea de-a doua pe această tema, iniţiativa organizării unor astfel de discuţii pornind de la faptul că în jur de 40.000 de persoane au semnat o petiţie, iniţiată de Cronica Cârcotaşilor, prin care parlamentarilor li se cere să modifice legislaţia în domeniul audiovizulului, astfel încât CNA să nu mai poată invoca absenţa unui cadru legislativ pentru a lăsa nesancţionată "avalanşa de murdărie de pe posturile româneşti de televiziune". Petiţia prin care se cere oprirea "mizeriei televizate" poate fi citită aici.

Atât la prima dezbatere cât şi la cea de a doua a participat doar câte un membru CNA - la prima dezbatere Valentin Jucan iar la a doua Radu Herjeu - ceea ce, susţine Sturzu, arată un dezinteres cras al acestei instituţii faţă de rezolvarea problemei.

"Trebuie să spunem oamenilor că membrii CNA, dacă săptămâna trecută au acuzat o întârziere a invitaţiei, faptul că nu au fost invitaţi nominal şi a fost prezent doar un membru CNA, astăzi, după ce toate invitaţiile au fost trimise la timp, individual, a venit tot un singur membru, ceea ce denotă foarte mult dezinteres şi lipsă de respect, şi nu faţă de Parlament ci faţă de oameni căci această dezbatere a pornit de la 40.000 de oameni care au spus ceva", a declarat Sturzu ulterior dezbaterilor, într-un interviu acordat Epoch Times.

"Îmi aduc aminte că în acest an legea de funcţionare a CNA a fost modificată deoarece a fost o situaţie inedită şi nouă, legată de comportamentul preşedintelui CNA. Eu voi propune să privim cu atenţie o prelungire a acestei situaţiei şi în legătură cu comportamentul membrilor CNA", a adăugat deputatul.

În concluzie, după cele două dezbateri - la care poziţia reprezentanţilor CNA a fost divergentă, Jucan susţinând, potrivit deputatului, că legea audiovizualului este bună dar CNA-ul nu funcţionează, în timp ce Herjeu a declarat că CNA-ul este funcţional dar "legea e proastă"- se impun o serie de modificări la cadrul legislativ. Potrivit lui Mihai Sturzu este nevoie de un cadru legislativ care să permită Consiliului Naţional al Audiovizualului să poată reglementa corect iar cuantumul amenzilor să crească.

"Nu îmi doresc un CNA care să stea cu biciul în mână pe televiziuni, ci un CNA puternic care să reprezinte interesele oamenilor. Trebuie făcută o modificare de cadru legislativ, astfel încât o amendă dată de CNA unei televiziuni pentru o emisiune să nu reprezinte doar valoarea a 30 de secunde de publicitate în acea emisiune. De asemenea, trebuie şi o modificare a modului în care este alcătuit acesta, pentru că asistam la un eşec. În 25 de ani, CNA a fost alcătuit pe criterii politice şi astăzi aproape că nu mai funcţionează", a declarat Sturzu.

În opinia deputatului, din componenţa CNA-ului ar trebui să facă parte nu doar reprezentanţi ai politicului ci şi reprezentanţi ai televiziunilor, ai societăţii civile, mediului academic, ai instituţiilor de învăţământ superior din zona de jurnalism, arte, cultură etc.

"Cred foarte mult şi într-un rol de cercetare în media, de dezvoltare a pieţei media, nu doar un posesor de bici şi carnet de amenzi", a adăugat Sturzu, precizând că discuţia este deschisă şi că aşteaptă, în următoarele două săptămâni, propuneri de modificări a legii audiovizualului, pe care le va prezenta colegilor săi în comisia de cultură, în şedinţa din 3 noiembrie, pentru ca acestea să se transforme apoi în demers legislativ.

"Îmi exprim dorinţa că dezbaterea va conduce la sprijinirea unei iniţiative care să vizeze o schimbare a rolului CNA", a mai afirmat deputatul.

Întrebat dacă îşi va asuma un proiect legislativ de modificare a legii audiovizualului, Sturzu a declarat: "Voi susţine orice proiect legislativ care aduce consens, care împacă şi punctul de vedere al CNA-ului şi al televiziunilor, şi al societăţii civile, şi al politicienilor, dar mai ales al cetăţenilor. Nu cred într-o debalansare a raportului de forţe, nu vreau un CNA care să poată să închidă televiziuni dar nici televiziuni care să nu dea doi bani pe poziţia CNA-ului."

Mai merită amintit că, prezent la aceste dezbateri, Şerban Huidu, unul dintre iniţiatorii petiţiei care a stat la baza discuţiilor din Parlament, a insistat asupra faptului că actuala lege a audiovizualului a fost făcută acum 15 ani şi se impune una nouă, pentru următorii 15 ani.

Huidu a mai declarat că argumentul audienţei, atât de des invocat de televiziuni, nu ţine: "iau mâine doi oameni, îi pun să semneze un angajament că televiziunea nu este responsabilă şi în prima seară îl pun pe unul să-l împuşte pe celălalt. Voi avea milioane de telespectatori", a arătat Huidu.

În vizunea acestuia, CNA-ul este politizat şi sunt foarte multe partizanate. "Orice mare patron de presă are influenţă politică şi îşi permite să încalce legea fiind mai mult sau mai puţin protejat", a declarat realizatorul TV, adăugând că dacă CNA-ul îşi făcea datoria, probabil că România ar fi avut mai puţine televiziuni şi mai puţine emisiuni în care noaptea, pe post, se aud înjurături şi cuvinte vulgare.

Dacă CNA-ul şi-ar fi făcut datoria, posturile TV ar promova mai puţin false "modele" extrem de nocive pentru spectatori, în special pentru copii şi tineri, iar părinţii n-ar mai trebui să răspundă la întrebări de genul "dar de ce să mai învăţ, când Guţă nu ştie să vorbească româneşte corect, şi uite câţi bani are?", a mai explicat "cârcotaşul."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură