Mihai Popşoi: Suspendările preşedintelui - înţelegeri de cartel între PD şi PSRM. Dacă Dodon se respectă, ripostează dur

Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS
Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS (Captură Foto)

Poziţia preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind noile numiri venite din partea Partidului Democrat la Ministerul Sănătăţii şi cel al Agriculturii „este foarte clară, eu nu voi confirma aceste candidaturi, astăzi le-am refuzat. Aceşti candidaţi noi nu vor face nimic până la alegeri. E clar, nu vor reuşi”.

Mai mult decât atât, Dodon consideră că aceasta nu este decât o mişcare de promovare a celor doi miniştri propuşi de PD în unele circumscripţii uninominale la alegerile parlamentare din februarie 2019.

„Constituţia nu prevede suspendarea din funcţie a preşedintelui ţării şi cu atât mai mult, în cazul în care acesta nu numeşte miniştri”, a declarat deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari de la TV8.

Mai mult decât atât, acesta consideră că ideea suspendării şefului statului pentru semnarea unor decrete de numire a miniştrilor ar fi o invenţie a Curţii Constituţionale moldoveneşti, prin analogie în cazul nepromulgării legilor.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Mihai Popşoi, consideră că asistăm la un show politic şi mediatic, dirijat din spate de cei de la PD şi PSRM.

Fiind de acord că sistemul de suspendare nu este prevăzut constituţional, Popşoi a specificat totuşi că tocmai reacţia preşedintelui Dodon la celelalte suspendări a trădat acea înţelegere de cartel, întrucât un preşedinte care se respectă şi îşi respectă mandatul primit de la cetăţeni ripostează dur, aducând chiar oamenii în stradă.

Amintim că anterior Dodon a refuzat de două ori să aprobe candidaturi propuse de Partidul Democrat în funcţii de miniştri şi în ambele cazuri şeful statului a fost suspendat din funcţie de Curtea Constituţională, decretele fiind semnate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.