Mihai Popşoi, despre privatizarea MetalFeros: Dodon vrea să acapareze compania pentru a menţine monopolul

De la MetalFeros au furat democraţii, acum fură socialiştii. Menţinerea monopolului metalelor îi va aduce lui Dodon mai mulţi bani pentru alegeri, aşa cum făcea şi Plahotniuc, afirmă Mihai Popşoi.
Mihai Popşoi - ministrul de externe al Republicii Moldova
Mihai Popşoi - ministrul de externe al Republicii Moldova (parlament.md)

Premierul Ion Chicu a anunţat luni, 27 ianuarie, pe pagina sa de Facebook că Guvernul de la Chişinău va scoate la privatizare în perioada imediat următoare întreprinderea MetalFeros.

„Cu un monopol mai puţin. Cu o durere de cap mai puţină. Următorul monopol spre lichidare – cel de pe piaţa aeroportuară”, a adăugat acesta.

În context, vicepreşedintele Parlamentului moldovean Mihai Popşoi atenţionează ca fiind lipsit de finanţare externă, „Guvernul lui Dodon” vrea să acopere o parte din gaura bugetară prin vânzarea proprietăţii statului - compania MetalFeros, unde naşul lui Dodon e director financiar. „Dodon vinde ţara pe bucăţi!”.

Parlamentarul precizează că de la MetalFeros au furat democraţii acum fură socialiştii, iar cei din urmă vor să fure întreaga companie printr-o privatizare obscură.

„Aşa înţelege Dodon să rezolve problemele. Cui îi va vinde compania? Naşului? Fratelui? Lui Cheaika?”, se întreabă retoric Mihai Popşoi menţionând că monopolurile sunt distructive, dar privatizarea pe bani mărunţi de către figuri obscure cum a fost cazul AirMoldova şi multe altele nu este soluţia.

„Mai mult, demonipolizarea sectorului metalelor a avut deja loc în timpul guvernului Sandu, doar că Dodon nu vrea liberalizarea pieţei metalelor. El vrea să acapareze această companie foarte mare pentru a menţine monopolul şi pentru a avea cât mai mulţi bani în alegeri aşa cum făcea Plahotniuc”, a notat parlamentarul.

Deputatul Dumitru Alaiba a ţinut să „explice” premierului moldovean că „monopol” este atunci când o companie e prea mare şi domină piaţa. Asta e rău. „Prin privatizare un monopol nu dispare. El trece din proprietate publică în proprietate privată. Dar rămâne monopol şi chiar se consolidează. În ţara noastră există multe monopoluri private de facto sancţionate de stat.”

Atunci când statul nu întreprinde acţiuni clare pentru a distruge monopolurile, sau când le crează legi favorabile ca să le menţină puternice, înseamnă că statul protejează monopolurile, chiar dacă ele sunt „private”, a concluzionat Alaiba.

De menţionat că după tradiţionala şedinţă săptămânală a lui Igor Dodon cu Zinaida Greceanîi şi Ion Chicu, acesta a relatat că în opinia sa, autorităţile de stat nu ar trebui să intervină în activitatea agenţilor economici şi de aceea a propus Guvernului să examineze chestiunea cu privire la vânzarea companiei MetalFeros.