Mihai Ghimpu recomandă lui Traian Băsescu să se ocupe de problemele României

Dacă la început Ghimpu a fost împotriva acordării cetăţeniei R. Moldova lui Băsescu, acum "liberalul" începe să dea sfaturi despre ce ar trebui să facă fostul preşedinte român.
Liderul PL Mihai Ghimpu. (captură foto, facebook.com/profil M. Ghimpu)
Liderul PL Mihai Ghimpu. (captură foto, facebook.com/profil M. Ghimpu)

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Moldova (PL) consideră că Traian Băsescu nu ar avea nevoie de cetăţenia Republicii Moldova. Mai mult decât atât, recomandă fostului preşedinte al României să facă legi şi să dezvolte ţara sa pentru a fi mai atractivă pentru moldoveni fiindcă în prezent, Moldova poate fi integrată în Uniunea Europeană (UE) doar în cazul unirii cu România având susţinerea şi votul cetăţenilor.

„Eu nu am luat cetăţenia ţării mele că am dreptul! Tatăl meu a fost român cu acte în regulă aşa scria şi în livretul său militar. Pentru ce îi trebuie lui cetăţenia Republicii Moldova, care ştie că e ruptă de la România, e un stat artificial format în urma ocupaţiei sovietice şi pactului Ribbentrop-Molotov. Eu nu sunt de acord. Am spus că nu-s de acord cu asta încă atunci când eram preşedinte. Dar e decizia dumnealui. Eu cred că se vor lămuri în instanţele de judecată. Sunt nişte cerinţe, dacă acestea nu corespund, legea-i lege”, a menţionat liderul PL în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

În opinia lui Mihai Ghimpu nu ar fi necesară apariţia unui nou partid pe scena politică din Moldova, creat de un tandem Traian Băsescu - Anatol Şalaru, fiindcă în Moldova are cine să se ocupe de problemele unirii cu România, iar Băsescu oricum nu ar putea ocupa funcţia de parlamentar în ambele ţări.

“Eu cred că domnul Băsescu mai bine s-ar ocupa acolo în ţara să ajute să ridice economia fiindcă cu cât mai bine se va ridica România şi va fi mai atractivă cu atât mai repede se va produce această unire. Iată acolo trebuie să muncească, aici avem noi grijă. Nu suntem noi chiar căzuţi din “banană””.

Sperietoarea cu ruşii, scoasă din dulap

Pentru ce ar putea Băsescu să-şi extindă partidul şi la Chişinău?, s-a întrebat retoric şi vădit deranjat Ghimpu. “Poate fi Băsescu deputat şi la Chişinău şi la Bucureşti? Dar dacă vin mâine ruşii şi formează un partid la noi? Un partid al unirii cu Rusia? Trebuie să ne gândim bine şi să fim mai calculaţi când facem nişte lucruri”, a notat liderul PL.

Ghimpu a asigurat telespectatorii că actuala guvernare are o “colaborare corectă, constructivă şi fără certuri” , iar promovarea cursului European, reformarea şi ajustarea legislaţiei R. Moldova la standardele europene este pentru a avea un sprijin din partea Uniunii Europene, Fondului Monetar şi Băncii Mondiale şi nu “pentru a vorbi că peste deal este integrarea europeană a R. Moldova”.

Integrarea Moldovei în UE se va produce repede şi calitativ doar prin unirea cu România care este membră UE şi NATO şi asta depinde de cetăţeni.

Menţionăm că marţi, Curtea Constituţională a Moldovei a restituit deputatului PLDM Grigore Cobzac, sesizarea privind controlul legalităţii decretului şefului statului, Igor Dodon, de retragere a cetăţeniei R. Moldova fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, deoarece aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova. Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 3 ianuarie în problema cetăţeniei lui Băsescu poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare.

Amintim că la 5 ianuarie, fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru a avut o întrevedere cu preşedintele PMP, Traian Băsescu discutând şi despre necesitatea constituirii unei noi formaţiuni politice la Chişinău.