Mihai Ghimpu îl contrazice pe ambasadorul Marii Britanii la Chişinău: Acum noi facem reforme

Mihai Ghimpu apără din nou actuala guvernare de la Chişinău. După ce săptămâna trecută l-a criticat pe europarlamentarul Cristian Preda, acum susţine acţiunile Guvernului Filip în faţa ambasadorului Marii Britanii la Chişinău.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, membru al majoritatii parlamentare
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, membru al majoritatii parlamentare (facebook.com)

Actuala guvernare de la Chişinău nu ar mima reformele, aşa cum a susţinut recent ambasadorul Marii Britanii, Phil Batson, afirmă preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta consideră că ambasadorii europeni trebuiau să critice în perioada în care se fura miliardul din bănci, întrucât se aflau tot la Chişinău.

Astfel, liderul PL a menţionat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că „nu vreau să polemizez cu ambasadorul. Am avut o întâlnire cu ei şi le-am spus direct în faţă: ceea ce fac ei acum nu este corect. Când se fura miliardul, ei tăceau, parcă nu existau aici. După ce s-a furat miliardul, după ce a fost cineva închis, au apărut că lucrurile stau prost. Trebuiau atunci să vadă lucruri”.

În opinia deputatului liberal, actuala guvernare implementează reforme. Totodată, acesta le-a cerut partenerilor europeni să indice concret autorităţilor din Moldova unde anume sunt necesare schimbările şi ce nu se face bine la Chişinău.

„Acum noi facem reforme. Guvernatorul e ales. Procurorul şi-a dat demisia. Legi condiţionate de Consiliul de Miniştri de la Bruxelles au fost votate. Ce nu facem noi acum? Nu putem într-o noapte să votăm. Că noi avem de la partenerii europeni o carte de vreo 82 de pagini cu problemele pe care trebuie să le rezolvăm. Unde au fost când noi, liberalii, ceream reforme şi spuneam că se fură. Noi am venit şi ne-am apucat de reforme. Concret, ce nu se face?”, a adăugat Mihai Ghimpu, conform Jurnal.md.

Recent, ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Phil Batson, s-a arătat sceptic faţă de implementarea reformelor de către noul Guvern Filip, care nici nu învaţă din propriile greşeli. Potrivit ambasadorului, la Chişinău nu există voinţă politică pentru implementarea reformelor care le-ar putea „afecta interesele proprii, cel puţin pe termen scurt”. „Încă nu este clar dacă o astfel de voinţă politică există. Noi vom judeca acest guvern după fapte, nu după vorbe”, a punctat Phil Batson.

„Reforme adevărate şi profunde sunt necesare în toate sectoarele: justiţie, agricultură, sectorul bancar şi financiar, sănătate, educaţie, transport, administrare publică. Să luăm doar un exemplu: justiţia. Eu aş spune că a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul sistemului cât, într-o măsură oarecare, şi în afara lui. El are o rezistenţă ereditară la reforme”, a menţionat Batson în cadrul unui interviu pentru Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă.

Liderul PL a făcut un obicei din a apăra actuala guvernare de criticile oficialilor europeni. Săptămâna trecută acesta l-a contrazis pe europarlamentarul Cristian Preda care i-ar fi adresat premierului Pavel Filip întrebări incomode în timpul vizitei sale la Bruxelles. „Preda a fost foarte ghimpos şi când a fost şi dl Candu (la Bruxelles – n.r.). Este un deputat care judecă cu inima, dar nu cu capul. Tot timpul să cauţi numai răul să-l vezi tot nu este corect”, a comentat anterior Mihai Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe